kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Bananowe placuszki z owocami

Bananowe placuszki z owocami to świetna alternatywa dla wszystkich smakoszy naleśników. Dzięki dużej zawartości owoców i białek jaj są znakomitą propozycją na energetyczne śniadanie.

Składniki

żółtka z jaj Kotlina Natury4 sztuki
białka z jaj Kotlina Natury4 sztuki
mleko migdałowe¾ szklanki
mąka gryczana1 szklanka
prosek do pieczenia1 i ½ łyżeczki
sól¼ łyżeczki
cukier waniliowy½ łyżeczki
duże obrane i rozgniecione banany2 sztuki
olej kokosowy do smażenia
świeże borówki, jagody lub truskawki
jogurt naturalny
syrop klonowy

Przygotowanie

KROK 1.

W dużej misce wymieszać żółtka jaj, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól.

KROK 2.

Do wymieszonej masy dodać rozgniecione banany i delikatnie wymieszać. Masę odstawić na bok.

KROK 3.

W drugiej misce wymieszać białka jaj aż do uzyskania sztywnej piany.

KROK 4.

Ubite białka dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać całość, ale tylko do momentu, żeby mieć pewność, że białka połączyły się z pozostałą masą.

KROK 5.

Rozgrzać dużą patelnię i dodać łyżkę oleju kokosowego. Patelnia nie może być rozgrzana do maksimum, ponieważ olej kokosowy pali się w zbyt wysokiej temperaturze.

KROK 6.

Chochlą lub dużą łyżką nakładać placuszki na patelnię, aby zmieściło się ich kilka na patelni.

KROK 7.

Placuszki smażyć z każdej strony po ok. 2 minuty, aż do uzyskania ciemnego, złotego koloru.

KROK 8.

Placuszki podawać z jogurtem, syropem klonowym i świeżymi owocami.