Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Bananowe placuszki z owocami
Składniki
Przygotowanie
W dużej misce wymieszać żółtka jaj, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól.
Do wymieszonej masy dodać rozgniecione banany i delikatnie wymieszać. Masę odstawić na bok.
W drugiej misce wymieszać białka jaj aż do uzyskania sztywnej piany.
Ubite białka dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać całość, ale tylko do momentu, żeby mieć pewność, że białka połączyły się z pozostałą masą.
Rozgrzać dużą patelnię i dodać łyżkę oleju kokosowego. Patelnia nie może być rozgrzana do maksimum, ponieważ olej kokosowy pali się w zbyt wysokiej temperaturze.
Chochlą lub dużą łyżką nakładać placuszki na patelnię, aby zmieściło się ich kilka na patelni.
Placuszki smażyć z każdej strony po ok. 2 minuty, aż do uzyskania ciemnego, złotego koloru.
Placuszki podawać z jogurtem, syropem klonowym i świeżymi owocami.