kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Najlepsze jagodzianki

Jagodzianki - najbardziej wyczekiwana wakacyjna drożdżówka, przekleństwo białych bluzek i słodkie wspomnienie dzieciństwa to must eat każdego lata! Choć jest wiele przepisów na ciasto drożdżowe to jego obowiązkowym składnikiem jest miłość... do jedzenia. Poza nią, nie może też zabraknąć: mleka, dobrego masła i oczywiście jaj Kotliny Natury! Wypróbujcie nasz przepis na najlepsze jagodzianki i nie zapomnijcie zrobić zdjęcia efektu (bo wiadomo - bez zdjęcia się nie liczy)! ;)
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
60 minut + 90 minut na wyrośnięcie ciasta
ikonaILOŚĆ PORCJI
10 dużych jagodzianek
jagodzianka z kruszkonką kotlina

Składniki

Ciasto
1 jajo + dwa żółtka z jaj Kotliny Natury
Rozpuszczone letnie masło70g
Letnie mleko260ml
Mąka przenna500g
Suche drożdże7g
Kardamon1 łyżeczka
Cukier60g
Sólszczypta
+1 jajo Kotliny Natury do posmarowania ciasta
Nadzienie
Jagody900g
Kruszonka
Masło100g
Mąka200g
Cukier100g

Przygotowanie

KROK 1.

Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj cukier, sól, drożdże, jajo i żółtko oraz mleko. Wyrabiaj ręką lub robotem kuchennym w misce z hakiem do połączenia składników. Następnie do ciasta dodaj roztopione masło. Wyrabiaj przez ok 10-15 minut, aż do momentu gdy będzie sprężyste, gładkie i łatwo będzie odchodzić od ręki / ścianki misy. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na bok do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.

KROK 2.

W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski dodaj wszystkie składniki i wyrabiaj do momentu gdy składniki połączą się w sypkie kawałki.

KROK 3.

Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je z miski i delikatnie wyrabiaj na blacie posypanym mąką. Podziel je na 10 części i uformuj w kuleczki. Rozwałkuj je ciasto o ok. 1 cm grubości. Na środek połóż około 4-5 łyżek umytych oraz wysuszonych jagód i zawiń ciasto tworząc mały koszyczek. Następnie uformuj w dłoniach zgrabny wałeczek/kulkę.

KROK 4.

Nastaw piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu. Jagodzianki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem i wstaw do ciepłego piekarnika. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz przez 12-15 minut.