kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Dutch baby

Dutch baby to deser, który tak naprawdę jest zapieczonym naleśnikiem i wbrew swojej nazwie nie ma nic wspólnego z Holandią, a ze Stanami Zjednoczonymi, bo stamtąd pochodzi. Dutch baby powstał już na początku XX wieku i jak widać, kulinarne triumfy święci aż do dziś.

Składniki

jaja Kotlina Natury3 sztuki
mąka orkiszowa½ szklanki
mleko migdałowe (lub zwykłe)½ szklanki
cukier waniliowy1 łyżeczka
cukier kokosowy1 łyżka
masło4 łyżki
skórka z jednej cytryny
gorzka czekolada posiekana w duże kawałki100 g

Do podania

Jogurt naturalny (lub kokosowy)
borówki i mięta

Przygotowanie

KROK 1.

Rozgrzać piekarnik do 220 °C.

KROK 2.

W misce połączyć ze sobą jaja, mąkę, mleko, cukier kokosowy i waniliowy, skórkę od cytryny i wszystko razem wymieszać, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

KROK 3.

Dodać do masy posiekaną czekoladę i bardzo delikatnie wymieszać.

KROK 4.

Żeliwną patelnię lub naczynie do pieczenia wysmarować masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

KROK 5.

Jak tylko masło roztopi się w naczyniu, wyciągnąć naczynie z piekarnika i bardzo szybko przelać do niego masę i natychmiast wstawić z powrotem do piekarnika.

KROK 6.

Naleśnik piec przez 20 minut aż się zarumieni i urośnie.

KROK 7.

Naleśnik po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale jego brzegi powinny zostać wysokie.