kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Puszyste pankejki

ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
40 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
3

Składniki

jaja Kotlina Natury4 sztuki
mleko2 łyżki
mąka6 łyżek
cukier3 łyżki
proszek do pieczenia1/2 łyżeczki
olej rzepakowy½ łyżeczki

Do podania

jogurt grecki3 łyżki
ulubiony dżem/mrozone owoce3 łyżki/½ szklanki
cukier do przygotowania ekspresowego sosu owocowego2 łyżki

Przygotowanie

KROK 1.

Przygotowanie ciasta

Wybijamy jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka mieszamy trzepaczką, dodajemy mleko, ponownie mieszamy, a następnie przesiewamy do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko ze sobą łączymy.

KROK 2.

W drugiej misce (najlepiej mikserem na wysokich obrotach) ubijamy białka do momentu powstania tzw. „miękkich szczytów“, wsypujemy cukier i ubijamy dalej, 2 – 3 minuty, uzyskania lśniącej, sztywnej piany.

KROK 3.

Pianę dodajemy do żółtek na 3 tury. Pierwszą porcję mieszamy z gęstą masą z żółtek przy pomocy trzepaczki, robimy to dokładnie i zdecydowanie, aby tę zwartą masę rozluźnić. Kolejne dwie dodajemy już przy pomocy szpatułki i robimy to bardzo delikatnie, aby nie utracić puszystości.

KROK 4.

Smażenie

Z tej porcji otrzymamy 6 placków, ale jednorazowo na dużej patelni przygotujemy tylko połowę ze względu na to, że będą zwiększały swoją objętość w trakcie smażenia. Patelnię smarujemy przy pomocy pędzelka, cienką warstwą oleju i mocno ją nagrzewamy. Tuż przed nałożeniem nań masy, zmniejszamy ogień do ok. 1/3 mocy palnika. Ciasto nakładamy w 3 turach. W trzech miejscach nakładamy po 1 kopiastej łyżce masy i czekamy ok. 1 minuty, aż się zsiądzie. Dokładamy drugą porcję, przykrywamy patelnię i smażymy ok. 3 minuty. Odkrywamy i dokładamy ostatnią porcję masy, przykrywamy na minutę. Wlewamy na patelnię 1 łyżkę wody i smażymy pod przykryciem ostatnią minutę. Po tym czasie przekręcamy placki na drugą stronę, dolewamy jeszcze łyżkę wody, przykrywamy i smażymy 3 minuty, zwiększając w połowie czasu moc palnika do średniej.

KROK 5.

Ciepłe placki podajemy z jogurtem greckim i dżemem lub sosem owocowym*.

*Mrożone owoce umieszczamy w rondelku razem z cukrem i gotujemy na średnim ogniu do rozmrożenia owoców, rozpuszczenia cukru i lekkiego zagęszczenia.