To ciekawe, ale po spożyciu alkoholu, następnego dnia instynktownie sięgamy po dania sycące. Wśród takich posiłków znajduje się tradycyjna jajecznica oraz różne jej wariacje. To dlatego, że w jajach znajduje się cysteina – aminokwas wchodzący w skład białek, pomagający usunąć alkoholowe toksyny z naszych organizmów.
Dobroczynny wpływ na przemęczony wyskokiem alkoholowym organizm mają zawarte w jajach aminokwasy (m.in. cysteina). Przeciwdziałają one toksycznemu działaniu aldehydu octowego, który odpowiada za nudności oraz poranny ból głowy po wypiciu większej ilości alkoholu. Poza tym jaja są smaczne, sycące i dostarczają nam wielu cennych składników, które również tracimy, wychodząc wieczorem na kilka drinków.
Tradycyjna jajecznica (najlepiej z dodatkiem szczypiorku oraz pomidorów, by podnieść prozdrowotne walory dania) to tylko jedna z możliwości. Eggsperci proponują przyrządzenie włoskiej frittaty, czyli odmiany omletu opiekanego dodatkowo w piekarniku. Ciekawym pomysłem jest również tunezyjska szakszuka. Wystarczy podsmażyć wybrane warzywa, kiełbaski oraz suszone mięso, a następnie zapiec pod jajeczną kołderką. Wszystkie te opcje (i kilka innych, które znajdziecie na naszym portalu) świetnie sprawdzą się w roli otrzeźwiającego śniadania. Po takim posiłku szybko nabierzemy sił na cały dzień, a ból głowy przestanie być tak uciążliwy.