kura100

Wszystko o jajach

ikona

Dzielimy się wiedzą

Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.

17 maja 2017

Spotkanie z adwokatem

JAJO OD WIEKÓW GOŚCIŁO W KUCHNI KAŻDEJ GOSPODYNI DOMOWEJ. BEZ NIEGO NIE UDAWAŁY SIĘ CIASTA, PLACKI, A O UKRĘCENIU KOGLA-MOGLA DLA DZIECI NIE MOGŁO BYĆ MOWY. WYDAWAŁOBY SIĘ, ŻE SPOŻYWANO JE JUŻ NA WSZYSTKIE MOŻLIWE SPOSOBY. DO CZASU, KIEDY HOLENDRZY UKRĘCILI PIERWSZY LIKIER JAJECZNY.

Historia zaczyna się w Ameryce Południowej. Tam holenderscy kolonizatorzy produkowali trunek na bazie awokado. Kiedy wrócili do ojczyzny, musieli zastąpić czymś ten niewystępujący w Europie owoc. Okazało się, że do tego celu świetnie nadaje się żółtko jaj.

 

Co zmieszać?

Advocaat, który znamy do dziś zaczął produkować w XIX wieku Eugen Verpoorten.. Trunek swój niepowtarzalny smak zawdzięcza połączeniu cukru, żółtek, śmietany, wanilii i brandy o niskiej mocy. Oryginalny Advocaat nigdy się nie rozwarstwia i nie czuć w nim goryczki. Niestety, wyprodukowanie go w domu nie jest możliwe, gdyż przepis objęty został tajemnicą handlową.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by uraczyć się za to własnym ajerkoniakiem, który powstaje po utarciu żółtek jaj z cukrem i dodaniem do nich spirytusu.

 

Tajemnicza nazwa

Do dziś trwa spór o to, skąd wzięła się nazwa Advocaat. Prawdopodobnie holenderscy prawnicy lubili przepłukiwać sobie nim zdarte po wielogodzinnych przemówieniach gardła. Inna wersja wspomina o azteckim słowie ahuacatl, czyli awokado. Zostało ono wykorzystane w języku hiszpańskim jako avogado, co jest odpowiednikiem naszego prawnika. Niemniej jednak, bez względu na etymologię, Advocaat i ajerkoniak to świetny oraz smaczny sposób wykorzystania zdrowych żółtek jaj.