Jajo w życiu

Jak zrobić domowy majonez?


MAJONEZ TO SOS ZNAJDUJĄCY WSZECHSTRONNE ZASTOSOWANIE W KUCHNI. ŚWIETNIE PASUJE DO SAŁATEK, JAJ, A CZASEM BYWA NAWET PODSTAWĄ… CIAST! W DODATKU Z ŁATWOŚCIĄ PRZYGOTUJESZ GO W WARUNKACH DOMOWYCH. ODŁÓŻ SKLEPOWY MAJONEZ NA PÓŁKĘ I UKRĘĆ SWÓJ WŁASNY SOS.

Robienie domowego majonezu to żadna nowość. Nasze babcie zawsze wyrabiały go samodzielnie. Majonez w sklepach pojawił się całkiem niedawno, bo dopiero w XX wieku. Wtedy bazował na surowym żółtku jaja, oliwie, soli, pieprzu oraz soku z cytryny. Dziś niewiele się zmieniło.

Wiele receptur

Przygotowując majonez samodzielnie, mamy możliwość przyrządzenia go zgodnie z naszym gustem. Możemy do woli żonglować przyprawami lub dodać zupełnie nowy, zaskakujący składnik. Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę i jakie będzie przeznaczenie domowego majonezu. Jeśli chcemy, zamiast oliwy dodajmy olej rzepakowy lub słonecznikowy. Sok z cytryny zastąpmy równie kwaskowatym octem winnym czy jabłkowym. Aby nadać naszemu majonezowi ostrości, doprawmy go łyżeczką dobrej musztardy. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać na gładką masę – można zrobić to ręcznie albo za pomocą miksera. Trzeba jednak pamiętać, że majonez może się zwarzyć. Aby tego uniknąć, musimy uzbroić się w cierpliwość i bardzo powoli dolewać olej do masy. To wszystko! Nasz domowy majonez jest gotowy. 

Właściwości domowego majonezu

Domowy majonez jest o wiele zdrowszy od gotowego produktu w słoiczku, ponieważ nie zawiera konserwantów i innych sztucznych dodatków. Z powodu krótkiego terminu ważności można przechowywać go w lodówce kilka dni. Gwarantujemy jednak, że zniknie stamtąd znacznie szybciej! Spróbujcie sami ukręcić domowy sos majonezowy, a pokochacie jego niepowtarzalny smak. 

Jajo w życiu

Jaja Faberge w darze władcy

Jajo w życiu

Jajeczny zamek w Neapolu