kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Szakszuka

To popularne danie kuchni tunezyjskiej, które w wolnym tłumaczeniu oznacza „niezły bałagan”.
Oryginalnie składa się z warzyw, kiełbasek, suszonego mięsa i jaj. Składniki zostają najpierw podsmażone, a następnie zapieczone w ceramicznym naczyniu lub na patelni.
W Polsce szakszuka przybiera najczęściej postać jaj sadzonych zapiekanych z pomidorami i nazywana jest szakszuką pomidorową. Brytyjczycy podaliby ją pewnie z fasolą, a Hindusi z soczewicą.
Szakszuka jest na tyle wdzięcznym daniem, że każdy z nas może przygotować ją tak, jak chce: z fasolą, boczkiem, awokado, czy francuskim serem. Szakszuka zniesie wszystko i w każdym wydaniu jest wyśmienita. Polecamy szczególnie tym, którzy lubią jaja, ale nie lubią nudy
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
35-40 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4

Składniki

jaja Kotlina Natury4 sztuki
oliwa z oliwek3 łyżki
średnia czerwona papryka pokrojona w grubą kostkę1 sztuka
średniej wielkości pomidory – obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę3 sztuki
średniej wielkości cebula – pokrojona w grubą kostkę1 sztuka
posiekany czosnek2 ząbki
papryczka chili1 sztuka
kumin½ łyżeczki
kurkuma½ łyżeczki
słodka papryka½ łyżeczki
posiekana natka pietruszki
kilka listków świeżej kolendry
sól i pieprz

Przygotowanie

KROK 1.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać do niej kumin i kurkumę.

KROK 2.

Przez chwilę podprażyć przyprawy na oliwie, a później dodać pokrojoną cebulę, czosnek i chili.

KROK 3.

Kiedy cebula się zeszkli, dodać paprykę i pomidory.

KROK 4.

Przez ok. 10 minut redukować sos aż do zgęstnienia.

KROK 5.

Dodać słodką paprykę, sól, pieprz i trochę pietruszki.

KROK 6.

Gotowy sos przelać do 4 naczyń do zapiekania, do każdego z nich wbić po jaju i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut – tak aby białka się ścięły.

KROK 7.

Po wyciągnięciu z piekarnika, posypać listkami kolendry i delikatnie skropić oliwą z oliwek.

KROK 8.

Podawać ze świeżą pitą i gorącą kawą.