Poznaj sześć powodów, dla których mistrzowie kuchni zawsze mają jaja w lodówce.
Zastanawiałeś się kiedyś, czemu suflety i bezy zawdzięczają swoją charakterystyczną strukturę? To zasługa jaj, które napowietrzają ciasto, a po ubiciu nadają mu dodatkowej objętości. W tym drugim przypadku szczególnie dobrze sprawdza się białko – piana przygotowana właśnie z tej części jaja odznacza się większą stabilnością i jest jej znacznie więcej, niż w przypadku piany powstałej z całego jaja. Chcesz, żeby była jeszcze bardziej stabilna? Dodaj kilka kropli soku z cytryny i unikaj tłuszczu!
Dzięki zawartej w jajach lecytynie, umożliwiają łączenie składników, które z zasady nie są w stanie tworzyć stałych i szczęśliwych związków 😉 Najpopularniejszą relacją „bez przyszłości” jest z pewnością ta, którą tworzy tłuszcz i woda, a która właśnie dzięki dodatkowi w postaci jaja, staje się możliwa. Nie wierzysz? Poznaj najsmaczniejsze owoce tego spożywczego mariażu: crème brûlée, majonez i sos holenderski!
Jajo zatrzymuje cztery razy więcej wilgoci niż wynosi jego waga. Ta niespotykana właściwość sprawia, że jest ono prawdziwym mistrzem zagęszczania sosów. Aby jednak cały proces przebiegał zgodnie z planem, jajo potrzebuje kompetentnego partnera, czyli doświadczonego kucharza, który dobrze zna jego naturę i „preferencje”. Okazuje się bowiem, że aby zagęścić sos, należy go podgrzewać powoli – inaczej zetnie się gwałtowniej niż byśmy tego chcieli. Zupełnie inaczej postępujemy, jeśli chcemy przygotować pudding.
Proteiny zawarte w jajach skutecznie wiążą składniki, a powstałej mieszaninie nadają jednolitą strukturę. Chcesz przykład? Popatrz na ciasto, ewentualnie na klopsy 🙂
Dziwiłeś się kiedyś dlaczego podczas panierowania używa się jaj? Odpowiedź jest oczywista: jaja są klejące! Historia kulinariów dobitnie potwierdza, że dzięki tej właściwości świetnie wspomagają one panierowanie i oprószanie potraw. Działają również jak naturalny i odżywczy klej, czego doskonałym przykładem są bułki z makiem, czy francuskie „warkocze”, które składają się z dwóch warstw sklejonego ciasta.
Jajo zawiera proteiny, które dzięki obróbce termicznej nabierają brązowego koloru i pięknego połysku. Chcesz aby Twoje ciastka, bułki, czy chleb wyglądały bardziej apetycznie? Jeszcze przed pieczeniem nałóż na nie warstwę roztrzepanego jaja. Dla lepszego efektu możesz wymieszać je z wodą, mlekiem lub śmietaną.