Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Zapiekany ser camembert z jajem
Zapiekany w piekarniku ser camembert jest idealną bazą do dań o różnym smaku i charakterze.
W połączeniu z jajem, tymiankiem i świeżym pieczywem stanie się pyszną przekąską, obok której nikt nie przejdzie obojętnie.
W połączeniu z jajem, tymiankiem i świeżym pieczywem stanie się pyszną przekąską, obok której nikt nie przejdzie obojętnie.
CZAS PRZYGOTOWANIA
20-35 minut
20-35 minut
ILOŚĆ PORCJI
2
2
Składniki
jaja Kotlina Natury2 sztuki
ser camembert2 sztuki
masło2 łyżki
miód3 łyżki
różne orzechy: włoskie, laskowe, nerkowca200 g
gałązki świeżego tymianku
Przygotowanie
KROK 1.
Na patelni rozgrzać masło, dodać orzechy i gdy się zarumienią, polać je miodem.
KROK 2.
Mieszać przez chwilę na ogniu, a następnie masę odstawić na bok.
KROK 3.
Sery otworzyć, ale nie wyciągać z papieru.
KROK 4.
Ściąć górę twardej skórki, wydrążyć łyżeczką dziurę na jajo, ale tak, by nie przebić dolnej skórki.
KROK 5.
Po wydrążeniu dziur, do każdego sera wbić po jednym jaju i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, tak aby białka się ścięły.
KROK 6.
Po upływie czasu zapieczone sery wyciągnąć z piekarnika, posypać tymiankiem.
KROK 7.
Całość podawać ze świeżym chlebem i masą orzechową z miodem.