Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Cobb salad
Choć zdania na temat tego, kto jest autorem tej warzywnej sałatki, są podzielone, jedno jest pewne – wymyślono ją pod kalifornijskim słońcem, w Hollywood.
Jedna z legend mówi, że została stworzona w 1937 roku w restauracji Hollywood Brown Derby, gdzie później stała się specjalnością. Nazwa ponoć pochodzi od nazwiska właściciela lokalu Roberta Howarda Cobba. Istnieją hipotezy, że sałatkę stworzył pracujący u niego szef Paul J. Posti, który późnym wieczorem zaserwował głodnemu Cobbowi danie złożone z tego, co zostało po całym dniu w kuchni. W sałatce znalazły się m.in. pieczony bekon i francuski dressing. Inna legenda przypisuje stworzenie sałatki Robertowi Kreisowi, innemu szefowi z tej restauracji, w 1929 roku, gdy Brown Derbyʼs Hollywood została otwarta. Dyskusje dotyczące jej genezy wciąż są żywe i obecne w popkulturze (poświęcono jej nawet odcinek popularnego serialu „Pohamuj entuzjazm”).
Oryginalna wersja dania składa się z różnych typów zielonej sałaty: lodowej, rzymskiej, endywii, rukwi wodnej. W niektórych wariacjach dodaje się inne sery poza roquefortem, np. cheddar.
Jedna z legend mówi, że została stworzona w 1937 roku w restauracji Hollywood Brown Derby, gdzie później stała się specjalnością. Nazwa ponoć pochodzi od nazwiska właściciela lokalu Roberta Howarda Cobba. Istnieją hipotezy, że sałatkę stworzył pracujący u niego szef Paul J. Posti, który późnym wieczorem zaserwował głodnemu Cobbowi danie złożone z tego, co zostało po całym dniu w kuchni. W sałatce znalazły się m.in. pieczony bekon i francuski dressing. Inna legenda przypisuje stworzenie sałatki Robertowi Kreisowi, innemu szefowi z tej restauracji, w 1929 roku, gdy Brown Derbyʼs Hollywood została otwarta. Dyskusje dotyczące jej genezy wciąż są żywe i obecne w popkulturze (poświęcono jej nawet odcinek popularnego serialu „Pohamuj entuzjazm”).
Oryginalna wersja dania składa się z różnych typów zielonej sałaty: lodowej, rzymskiej, endywii, rukwi wodnej. W niektórych wariacjach dodaje się inne sery poza roquefortem, np. cheddar.
ILOŚĆ PORCJI
4
4
Składniki
jaja Kotlina Natury6 sztuk
boczek4 plastry
sałata rzymska1 mała główka
sałata dębolistna½ główki
średniej wielkości pomidory bawole serca2 sztuki
awokado1 sztuka
PIECZONY KURCZAK
kurczak wiejski½ tuszki
tymianek2 gałązki
czosnek3 ząbki
masło3 łyżki
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
SOS
musztarda Dijon2 łyżeczki
miód1 łyżeczka
ocet winny1-2 łyżeczki
olej rzepakowy⅓ szklanki
oliwa extra virgin3 łyżki
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1.
Kurczak
Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Na dno formy do pieczenia wrzucamy tymianek i czosnek, a na nich kładziemy mięso. Podlewamy ¼ szklanki wody i obkładamy masłem. Pieczemy w 230 stopniach Celsjusza ok. 30 minut, na złoto. Na ostatnie 8 minut dokładamy (na oddzielnej blaszce) plastry boczku. Przestudzonego kurczaka dzielimy na kawałki wielkości kęsa. Jaja gotujemy od momentu wrzenia wody 6 minut i hartujemy w wodzie z lodem, obieramy ze skorupek i przepoławiamy.
KROK 2.
W międzyczasie kroimy wszystkie składniki sałatki i robimy sos. Trzepaczką łączymy musztardę z miodem i octem, następnie cienkim strumieniem wlewamy olej i oliwę, cały czas ubijając. Doprawiamy do smaku.
KROK 3.
Wszystkie składniki sałatki układamy w misce i polewamy dressingiem.