kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Wegetariańskie szkockie jaja

Jaja po szkocku, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą ze Szkocji, chociaż niektórzy utrzymują, że to Irlandia jest miejscem, w którym ta potrawa się narodziła. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to potrawa o długiej tradycji, a jeden z pierwszych odnotowanych przepisów pochodzi z połowy XVIII wieku. Na Wyspach najczęściej jaja po szkocku przygotowuje się w mielonym mięsie lub szynce z anchois, ale my proponujemy Wam jego lżejszą odmianę. Spróbujecie?
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
5-6

Składniki

MASA Z CIECIERZYCY
jaja Kotlina Natury ugotowanych na półmiękko 5-6 sztuk
ugotowana ciecierzyca, można użyć z puszki (1/2 szklanki)100 g
pieczarki150 g (3-4 sztuki)
pietruszka, drobno posiekana½ natki
czosnek1-2 ząbki
jajo Kotlina Natury1 sztuka
bułka tarta2 łyżeczki
mieszanka orientalnych przypraw (np. Ras el Hanout, Curry lub Garam Masala)½ łyżeczki
sól do smaku
panko do panierowania50 g
MAJONEZ ZIOŁOWY
żółtko1 sztuka
pietruszkowy olej*150 ml (3/4 szklanki)
musztarda Dijon½ łyżeczki
ocet jabłkowy1 łyżka
sól
czosnek1 ząbek

Do podania

listki sałat (np. musztardowca, rukwi wodnej, szpinaku, botwinki)2 garście
piklowana cebula**5 łyżek
rzodkiewki5-6 sztuk
niewielki korzeń białej rzodkwi1 sztuka

Przygotowanie

KROK 1.

Zielony olej

Ciecierzycę utrzeć w moździerzu lub zmiksować blenderem.

KROK 2.

Pieczarki pokroić w drobną kostkę i smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego, doprawiając szczyptą soli. Po 3-5 minutach dodać drobno posiekany czosnek i po chwili, gdy ten uwolni swój aromat, ściągnąć z patelni.

KROK 3.

Natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie te składniki połączyć, dodać bułkę tartą i doprawić mieszanką przypraw i solą do smaku. Na koniec wyrobić na jednolitą masę z jajem.

KROK 4.

Farsz

Na folię spożywczą nałożyć porcję farszu, po środku ułożyć jajo i zbierając wszystkie rogi folii do środka, obtoczyć delikatnie jajo masą z ciecierzycy, aby nie było dziur. Masa będzie dość luźna, dlatego warto schować ją do lodówki na 1-2 godziny, ale nie jest to konieczne.

KROK 5.

Kulki odpakować z folii i zapanierować w panko. Smażyć w głębokim tłuszczu, rozgrzanym do 170 stopni. Odcedzić z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

KROK 6.

Żółtko podbić trzepaczką z musztardą, octem, szczyptą soli i startym na tarce o drobnych oczkach czosnkiem. Wlać cienkim strumieniem zielony olej, cały czas ubijając. Na koniec doprawić w razie konieczności solą i octem.

KROK 7.

Gorące szkockie jaja podawać na sałacie, z pokrojonymi rzodkiewkami i ziołowym majonezem.

KROK 8.

*Można użyć niezabarwionego oleju rzepakowego, ale zielony wygląda wyjątkowo. Aby go otrzymać, należy jeden pęczek natki przelać wrzątkiem na sicie, a następnie miksować ze 170 g oleju rzepakowego, w blenderze kielichowym, przez kilka minut i odcedzić na sitku wyłożonym jałową gazą.

**Piklowana cebula:

  • 200 g czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie krążki
  • 50 g cukru
  • 50 g octu winnego białego
  • 100 g wody
  • 7 ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki