kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Jaja w piekle

Tak naprawdę, oficjalna nazwa tego dania to jaja w piekle. Nazwa odnosi się do bulgoczącego czerwonego sosu pomidorowego używanego w przepisie do ugotowania jajek. My do sosu użyliśmy pomidorów koktajlowych, ale każdy rodzaj pomidorów będzie odpowiedni- choć pomidorki koktajlowe zachowują dobry kształt. Jeśli masz, tylko kilka większych pomidorów nie rezygnuj, pokrój je na 3 cm kawałki i działaj dalej. To szybkie południowowłoskie danie, przyrządzone z podstawowych składników, stanowi przepyszne śniadanie, lunch lub lekką kolację. Jaja w piekle, niebo w gębie.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
25 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 porcje
Jaja ugotowane w pomidorach z płynącym żółtkiem oraz chipsami z szałwii i palonym masłem.

Składniki

Oliwa z oliwek60 ml
Ząbki czosnku5 sztuk
Papryka w płatkach½ łyżeczki
Pomidory koktajlowe550 g
Jaja Kotliny Natury6 sztuk
Masło100 gram
Liście szałwii20 sztuk
Sól
Świeżo mielony pieprz

Do podania

Wiejski chleba na zakwasie4 kromki
Cytryna1 sztuka
Sól w płatkach

Przygotowanie

KROK 1.

Podgrzej ¼ szklanki oliwy na średniej patelni, na średnim ogniu. Dodaj czosnek i dopraw obficie solą i czarnym pieprzem. Podsmaż, ciągle mieszając, aż czosnek nabierze złotego koloru wokół krawędzi- ok. 2 minuty. Wmieszaj płatki czerwonej papryki, następnie dodaj pomidory i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż niektóre skórki pomidorów zaczną pękać- ok. 2 minuty.

KROK 2.

Zmniejsz ogień. Przykryj patelnię i gotuj, mieszając pomidory co kilka minut i lekko rozbijając je drewnianą łyżką, tak by uwolnił się z nich sok, a pomidory będą się lekko rozpadały, ale nadal zachowają swój kształt, 5-7 minut.

KROK 3.

W międzyczasie przygotuj małą patelnię. Rozpuść na niej masło ze szczyptą soli morskiej. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, do momentu aż masło zacznie się pienić na powierzchni. Dodaj osuszone papierem liście szałwii i smaż do momentu, kiedy staną się ciemnozielone, a masło nabierze koloru brązowego- ok. 1 minuty.

KROK 4.

Zmniejszyć ogień pod pomidorami, sos powinien delikatnie bulgotać. Po kolei rozbijaj jajka do małej miski, następnie dodawaj je do pomidorowej mieszanki, rozmieszczając równomiernie. Dopraw jajka solą i pieprzem, przykryj patelnię i gotuj, aż białka będą gotowe, ale żółtka wciąż będą płynne, 4-6 minut.

KROK 5.

Gdy jajka się gotują, opiecz chleb na chrupko. Skrop oliwą, a następnie mocno potrzyj skórkę cytryny o grzanki, aby uwolnić aromatyczne olejki ze skórki. Posyp grzanki odrobiną soli.

KROK 6.

Gdy jajka są gotowe, polej je masełkiem z szałwią i gotowe! Nakładaj ostrożnie na talerz, żeby nie uszkodzić żółtka. Podawaj z grzankami oraz przyprawami.