Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Tosty francuskie z truskawkami
Kto z nas nie lubi długich, leniwych śniadań, kiedy jedyną rzeczą, na której trzeba się skupić jest jedzenie? Na taki posiłek idealnie nadają się francuskie tosty z chleba orkiszowego z dodatkiem truskawek i mięty. Zapewniamy, że długo zostaniecie przy stole
CZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
20 minut
ILOŚĆ PORCJI
4-8
4-8
Składniki
jaja Kotlina Natury6 sztuk
mleko2 szklanki
chleb orkiszowy lub dowolny8 kromek
sól morskaszczypta
cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii1 łyżka
cukier kokosowy lub brązowy¼ szklanki
masło do smażenia
świeże, umyte i pokrojone2 szklanki
cukier waniliowy½ łyżeczki
syrop klonowy½ szklanki
liście świeżej mięty
jogurt naturalny
Przygotowanie
KROK 1.
W głębokim naczyniu wymieszać razem jaja, mleko, wanilię i cukier kokosowy.
KROK 2.
Do naczynia z masą powkładać kromki chleba, tak aby z każdej strony porządnie nasiąknęły. Zostawić na kilka minut.
KROK 3.
Pokrojone truskawki delikatnie wymieszać z syropem klonowym i ½ łyżeczki cukru waniliowego.
KROK 4.
Na rozgrzanej patelni roztopić masło i po kolei, z każdej ze stron, smażyć tosty, aż nabiorą przyjemnego, złocistego koloru.
KROK 5.
Podawać ciepłe z truskawkami w syropie klonowym i z miętą. Smakują idealnie z odrobiną gęstego jogurtu naturalnego.