Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Ulubione ciastka z truskawkami
45 minut
6 osób
Składniki
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200 st C. i wyłóż blachę papierem do pieczenia. W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i sól. Zetrzyj drobno skórkę z połowy cytryny.
Pokrój masło w kosteczkę i wymieszaj z suchymi składnikami, aż do ich obtoczenia. Zagniataj masło w suche składniki, do momentu, gdy zostanie wiele płaskich kawałków masła, dzięki temu ciasto będzie delikatne.
W średniej misce połącz 180 ml kwaśnej śmietany z 80 ml kremowej śmietanki. W misce z suchymi składnikami zrób dołek i wlej do niego połączoną śmietanę. Gumową szpatułką wymieszaj ciasto. Zagnieć ciasto dłońmi raz lub dwa razy (nie przesadzaj z ilością!), aż utworzy się zwarta masa. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i uformuj kwadrat o grubości ok. 2,5 cm.
Przekrój ciasto na 4 równe kwadraty, a następnie ułóż je jeden na drugim, tworząc wieżę. Naciśnij rękami na stos, spłaszczając ciasto z powrotem do kształtu kwadratu. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 18 na 13 cm. i grubości około 2,5 cm. Prostokąt przekrój na 6 równych części, przenieś na przygotowaną blachę do pieczenia. Posyp wierzch cukrem. Wstaw do zamrażalnika na 10 minut (dzięki temu kruche ciastka urosną). Piecz ciastka do uzyskania złotobrązowego koloru, 20-25 minut.
W międzyczasie przygotuj truskawki i bitą śmietanę. Truskawki przekrój na pół, posyp 4 łyżkami cukru i dodaj 2 łyżki soku z cytryny. Połowę truskawek podsmaż na patelni, aż staną się miękką konfiturą, a drugą połowę zostaw w miseczce. Następni ubij bitą śmietanę ze szczyptą soli, 3 łyżkami cukru oraz 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii- pamiętaj śmietana powinna być bardzo zimna.
Pozostaw ciastka do ostygnięcia. Delikatnie podziel je dłońmi na pół. Dolne połówki umieścić na talerzykach. Rozdziel bitą śmietanę, a następnie macerowane i smażone truskawki pomiędzy dolne połówki. Przykryj górnymi połówkami kruchego ciasta i smacznego!