kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Mango curd z kruchymi ciasteczkami i bezą włoską

Żółto-brązowa twarda skórka skrywa smakowite żółte wnętrze. Czy to jajko? Też! Tym razem jednak mamy na myśli mango. Prezentujemy Wam przepis na owocowy deser – bezę z mango curd. Do jego przygotowania wykorzystacie białka do bezy oraz żółtka do mango curd. By go wykonać, będziecie potrzebowali chwili, ale zapewniamy – warto.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
1 godz. gotowania + 3 godz. studzenia
ikonaILOŚĆ PORCJI
6-8

Składniki

MANGO CURD
pulpa z mango500 g
żółtka4 sztuki
cukier100 g
sok z 1 ½ cytryny
mąka ziemniaczana rozrobiona w letniej wodzie2 płaskie łyżki na 3 łyżki wody
masło w temperaturze pokojowej50 g
BEZA WŁOSKA
białka jaj4 sztuki
cukier300 g
woda600 ml
POZOSTAŁE
kruche, maślane ciasteczka (w stylu shortbread)10 sztuk

Przygotowanie

KROK 1.

Mango curd

Umieść w garnuszku pulpę z mango, żółtka, cukier i sok z cytryny. Na średnim ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, doprowadź do momentu, w którym masa zacznie parować i zgęstnieje (5-8 min.). Wlej wówczas mieszaninę mąki ziemniaczanej z wodą i nie przestawiając mieszać, doprowadź do wrzenia. Ściągnij z ognia i zacznij łyżeczka po łyżeczce, dodawać do środka masło. Następnie przelej do płaskiego pojemnika, wystudź do temp. pokojowej, a potem szczelnie zamknij i włóż na min. 2 godz. do lodówki.

KROK 2.

Beza włoska

Odważ 260 g cukru i umieść w rondelku razem z wodą. Nie mieszając, doprowadź do rozpuszczenia się cukru i powstania syropu. Włóż termometr cukierniczy i zacznij mierzyć temp. Gdy osiągnie ok. 100°C, zacznij ubijać mikserem na wysokich obrotach białka. Do ubitej na ¾ masy, zacznij dodawać łyżka po łyżce pozostały cukier, za każdym razem mieszając do pełnego rozpuszczenia się kryształów. W międzyczasie syrop osiągnie temp. 118°C. Wówczas od razu zacznij cienkim strumieniem wlewać go do ubijającej się bezy. Po wlaniu wszystkiego miksuj jeszcze ok. 8 min. Gotową bezę przełóż do rękawa cukierniczego, ale jeśli go nie masz, możesz użyć zwykłej łyżki.

KROK 3.

Na dnie pucharków rozgnieć ciasteczka, nałóż porcję mango curd, a następnie wyciśnij bezę. Tuż przed podaniem, opal bezę palnikiem.