kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Pavlova

Deser pavlova swoją nazwę zawdzięcza rosyjskiej primabalerinie – Annie Pawłowej – która w latach 20. XX wieku odbywała światowe tournée. Jednym z etapów jej podróży była Australia oraz Nowa Zelandia i właśnie tam tancerka poprosiła o lekki deser. Do tej pory nie wiadomo jednak, skąd właściwie ten deser pochodzi, ponieważ niektóre tropy prowadzą aż do Europy i do monarchii Habsburgskiej. Nie zmienia to jednak faktu, że mamy do czynienia z jednym ze wspanialszych dzieł kulinarnych naszych czasów!

Składniki

białka z dużych jaj Kotlina Natury6 sztuk
cukier puder1 ½ szklanki
ekstrakt waniliowy¼ łyżeczki
ocet1 ½ łyżeczki
mąka kukurydziana1 łyżeczka
słodka śmietanka do ubicia600 ml

Do podania

sos waniliowy custard (może być kupny lub robiony samodzielnie)250 ml
cukier puder2 łyżki
krem cytrynowy (może być lemon curd lub inny ulubiony)1 szklanka
świeże owoce: truskawki, borówki, maliny
listki świeżej mięty

Przygotowanie

KROK 1.

Rozgrzać piekarnik do 150°.

KROK 2.

Białka przełożyć do miski i ubijać białka aż będą sztywne, następnie stopniowo dodawać cukier, najlepiej po 1 łyżce.

KROK 3.

Po dodaniu całego cukru, miksować masę jeszcze przez 5 minut, dopóki nie będzie sztywna i błyszcząca.

KROK 4.

Dodać ocet i mąkę kukurydzianą i miksować masę przez 4 minuty, aż masa nie zgęstnieje i nie będzie gładka.

KROK 5.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać małe bezy (po 2-3 łyżki masy na porcję) lub ułożyć jedną dużą pavlovą.

KROK 6.

Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 120°, włożyć blachę z bezami i piec przez ok. 1 i 1/2 godziny.

KROK 7.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik i poczekać aż bezy wystygną w piekarniku.

KROK 8.

W misce wymieszać na jednolitą masę ubitą śmietankę, sos waniliowy, wanilię i cukier puder.

KROK 9.

Gotowe bezy wyłożyć na paterę lub talerz, nałożyć na nie krem, a całość przyozdobić owocami, miętą i kremem cytrynowym.