Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Pavlova
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 150°.
Białka przełożyć do miski i ubijać białka aż będą sztywne, następnie stopniowo dodawać cukier, najlepiej po 1 łyżce.
Po dodaniu całego cukru, miksować masę jeszcze przez 5 minut, dopóki nie będzie sztywna i błyszcząca.
Dodać ocet i mąkę kukurydzianą i miksować masę przez 4 minuty, aż masa nie zgęstnieje i nie będzie gładka.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać małe bezy (po 2-3 łyżki masy na porcję) lub ułożyć jedną dużą pavlovą.
Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 120°, włożyć blachę z bezami i piec przez ok. 1 i 1/2 godziny.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i poczekać aż bezy wystygną w piekarniku.
W misce wymieszać na jednolitą masę ubitą śmietankę, sos waniliowy, wanilię i cukier puder.
Gotowe bezy wyłożyć na paterę lub talerz, nałożyć na nie krem, a całość przyozdobić owocami, miętą i kremem cytrynowym.