kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Malinowy clafoutis z pomarańczą i wanilią

Clafoutis to francuski deser, wywodzący się ze środkowej Francji. To doskonała propozycja na słodką przekąskę z wykorzystaniem sezonowych owoców. W klasycznej wersji clafoutis dodawane są czereśnie, ale czasem można łamać kulinarne zasady dla dobra nowych, wybornych smaków. Dlatego polecamy doskonały malinowy clafoutis z pomarańczą i wanilią!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
60 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4

Składniki

jaja Kotlina Natury3 sztuki
mleko1 szklanka
syrop klonowy½ szklanki
cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii1 łyżeczka
starta skórka z jednej pomarańczy
mąka orkiszowa½ szklanki
roztopione masło3 łyżki
świeże maliny2 szklanki

Do podania

Bita śmietana, jogurt naturalny lub lody

Przygotowanie

KROK 1.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

KROK 2.

W misce wymieszać razem jaja, mleko, syrop klonowy, wanilię, skórkę z pomarańczy i 2 łyżki roztopionego masła. Gdy składniki będą wymieszane, dodawać delikatnie mąkę i mieszać aż masa będzie jednolita. Masa musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

KROK 3.

Przelać masę do wysmarowanego wcześniej masłem naczynia żaroodpornego i porozkładać maliny.

KROK 4.

Piec przez 40-45 minut, aż clafoutis zrobi się złociste i puszyste. Najlepiej smakuje podawane na ciepło z lodami, bitą śmietaną lub naturalnym jogurtem.