kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Babeczki na Dzień Dziecka

Jednym z najpiękniejszym prezentów jakie możemy dać naszym dzieciom jest nasz czas. Dlatego z okazji Dnia Dziecka dzielimy się z Wami prostym przepisem na smaczne babeczki. Jesteśmy pewni, że z niewielką pomocą dorosłych mali pomocnicy upieką te pyszne ciasteczka, a ich dekoracja sprawi wiele frajdy również rodzicom. W przepisie znajdziecie świeże i liofilizowane owoce a żadnych sztucznych składników! Śmiało używajcie sezonowych produktów – babeczki będą pysznie smakowały również z podduszonym w skórce cytryny rabarbarem, czy świeżą borówką. Życzymy Wam pysznej zabawy!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
70 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
6

Składniki

jajo Kotlina Natury1 sztuka
jogurt grecki70 g
olej45 g + 2 łyżki do wysmarowania formy
cukier60 g
mąka pszenna150 g
proszek do pieczenia1 łyżeczka
soda oczyszczona¼ łyżeczki
cukier grubo rafinowany2 łyżki
owoce do wyboru:
mrożone borówki2/3 szklanki
truskawki1 szklanka
jabłko podduszone uprzednio na maśle i miodzie1 sztuka

Do podania

krem przygotowany ze 100 g serka mascarpone i 100 g śmietanki 36%
masło orzechowe 100%
świeże owoce, np. maliny½ szklanki
proszek z liofilizowanych owoców np. z malin lub truskawek 2 łyżki
pokruszone orzeszki, np pistacje lub pinigarść
ekspandowany amarantus2 łyżki
wiórki kokosowe2 łyżki

Przygotowanie

KROK 1.

Przygotowanie

Włącz w piekarniku grzanie od góry i dołu, 175°C. Wszystkie mokre składniki i cukier połącz ze sobą przy pomocy trzepaczki. Przesiej do nich pozostałe suche składniki i wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki. Mieszaj bardzo krótko, tylko do połączenia się składników. Lepiej zostawić kilka grudek mąki w cieście, niż wymieszać je za bardzo – to wpływa na wyrastanie babeczek podczas pieczenia.

KROK 2.

Pieczenie

Przełóż masę do formy na babeczki posmarowanej olejem lub wyłożonej papilotkami, a następnie rozłóż na wierzchu owoce, lekko wbijając je do środka. Posyp grubo rafinowanym cukrem i piecz ok. 35 min. lub do „suchego patyczka“. Ostudź babeczki w formie, a gdy będą na tyle chłodne, że dadzą się wyciągnąć, przełóż je na kratkę lub drewnianą deskę.

KROK 3.

Dekorowanie

Babeczki udekoruj kremem i wybranymi posypkami – możesz to zrobić z dziećmi – będzie to dla nich dobra zabawa.