kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Tosty francuskie z truskawkami

Kto z nas nie lubi długich, leniwych śniadań, kiedy jedyną rzeczą, na której trzeba się skupić jest jedzenie? Na taki posiłek idealnie nadają się francuskie tosty z chleba orkiszowego z dodatkiem truskawek i mięty. Zapewniamy, że długo zostaniecie przy stole
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4-8

Składniki

jaja Kotlina Natury6 sztuk
mleko2 szklanki
chleb orkiszowy lub dowolny8 kromek
sól morskaszczypta
cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii1 łyżka
cukier kokosowy lub brązowy¼ szklanki
masło do smażenia
świeże, umyte i pokrojone2 szklanki
cukier waniliowy½ łyżeczki
syrop klonowy½ szklanki
liście świeżej mięty
jogurt naturalny

Przygotowanie

KROK 1.

W głębokim naczyniu wymieszać razem jaja, mleko, wanilię i cukier kokosowy.

KROK 2.

Do naczynia z masą powkładać kromki chleba, tak aby z każdej strony porządnie nasiąknęły. Zostawić na kilka minut.

KROK 3.

Pokrojone truskawki delikatnie wymieszać z syropem klonowym i ½ łyżeczki cukru waniliowego.

KROK 4.

Na rozgrzanej patelni roztopić masło i po kolei, z każdej ze stron, smażyć tosty, aż nabiorą przyjemnego, złocistego koloru.

KROK 5.

Podawać ciepłe z truskawkami w syropie klonowym i z miętą. Smakują idealnie z odrobiną gęstego jogurtu naturalnego.