kura100

Wszystko o jajach

biedronka

Dzielimy się wiedzą

Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.

2 października 2017

Jak jaja wpływają na wzrost dzieci?

CZY MOŻNA PODAWAĆ JAJA NIEMOWLĘTOM? MOŻNA, A NAWET NALEŻY! NAJNOWSZE BADANIA UDOWADNIAJĄ ICH ZBAWIENNY WPŁYW NA ROZWÓJ ORAZ WZROST NAJMŁODSZYCH. DOWIEDZ SIĘ, CO TAKIEGO SIĘ W NICH KRYJE.

Rozwój dziecka – zarówno fizyczny, jak i psychiczny – warunkowany jest przez dietę, ryzyko infekcji oraz zaangażowanie psychospołeczne. Udowodniono, że dzieci, które regularnie spożywają jaja, są zdrowsze, rosną szybciej, a ryzyko wystąpienia karłowatości znacznie się u nich zmniejsza. Bezpośredni wpływ na takie wyniki mają składniki odżywcze, jakie znajdziemy w jajach.

 

Działanie poparte naukowo

Naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtońskiego przeprowadzili badanie obejmujące grupę około 160 ekwadorskich dzieci w wieku od 6 do 9 miesięcy. Połowa spożywała jedno jajo dziennie przez sześć miesięcy, drugiej części grupy wyeliminowano je z jadłospisu. Po tym czasie porównano pomiary dzieci. Okazało się, że te, które spożywały jaja, urosły o 47% więcej i nie zaobserwowano u nich niedowagi. Niemowlęta z tej grupy były mniej narażone na karłowatość oraz inne dysfunkcje rozwojowe. Warto zaznaczyć, że doświadczenie to nie przyniosło dzieciom zjadającym jaja żadnych skutków ubocznych, co potwierdziło, że produkt ten jest całkowicie bezpieczny, a wręcz wskazany w diecie.

Król odżywiania

Wyniki cieszą, ale nie powinny być zaskoczeniem. Przecież jaja to prawdziwy superfood!  Zawierają, w różnej ilości, prawie każdą niezbędną witaminę i minerały potrzebne ludziom, co czyni je uniwersalnym pożywieniem zaspokajającym nasze niedobory. Nie są wysokokaloryczne, dostarczają nam zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów oraz wzorcowego białka – podstawowego budulca naszego organizmu. Bardzo ważne są również dwa inne składniki – luteina, której zarówno dzieci, jak i dorośli potrzebują, by na długie lata zachować dobry wzrok, oraz zeaksantyna troszcząca się o zdrowie układu nerwowego.

Jak zaznaczają sami naukowcy, jaja są tanie i łatwo dostępne, a sposobów wykorzystania ich w kuchni wiele. Każdy niejadek na pewno skusi się na omlet, jajecznicę lub jajo na miękko. Pamiętajmy jednak, aby każdą wątpliwość związaną z podawaniem pociechom jaj zawsze wyjaśnić z lekarzem.