Bałwanki z jaj na twardo rozwijają wyobraźnię u najmłodszych. Dla nich zjedzenie zwykłej kanapki czy zupy może być przykrym obowiązkiem. Wystarczy zmienić formę podania posiłków na bardziej kreatywną, by dzieci z apetytem zjadały wszystko do ostatniego okruszka. Jeśli masz w domu pociechę niezadowoloną z monotonnych posiłków, nasze rozwiązanie jest właśnie dla Ciebie!
Ugotuj na twardo dwa jaja – postaraj się znaleźć takie, które będą różniły się od siebie wielkością. Pamiętaj, że jajo musi być dobrze ścięte, a żółtko nie może wypływać. Po ugotowaniu i wystudzeniu obierz je ze skorupek. Większe jajo delikatnie przytnij z obu stron – jedna z nich będzie dołem naszego bałwanka; teraz może stać. Przebij jajo długą wykałaczką, a na górę nabij mniejsze jajo, które posłuży za głowę. Z dwóch talarków obranej i umytej marchewki – również większego oraz mniejszego – możesz zrobić kapelusz, nabijając go na samą górę. Mały kawałek tego warzywa świetnie sprawdzi się jako nos. Pozostały tylko oczy oraz guziki – zrobisz je z małych kuleczek pieprzu. Za miotłę posłuży natka pietruszki. Smacznego!
Robienie bałwanków może okazać się świetną zabawą dla najmłodszych, spędzających wolny dzień w domu lub nudzących się z powodu brzydkiej pogody za oknem. To zajęcie kreatywne i bezpieczniejsze niż gotowanie czy pieczenie ciast w rozgrzanym piekarniku. Pamiętaj też, że jaja są nieocenionym źródłem świetnie przyswajalnego białka, co jest bardzo ważne w dziecięcej diecie. Poza tym to istna bomba witaminowo-mineralna, zawierająca witaminy A, D, E, cynk, witaminy z grupy B, żelazo, potas, magnez oraz wiele innych cennych składników. Jaja to bardzo ważny składnik diety dzieci uprawiających sport.
Bałwanki z jaj na twardo to prosta i zdrowa propozycja posiłku, której nie oprze się żaden niejadek. Koniecznie spróbuj zrobić je razem z nim. Gwarantujemy dobrą zabawę, bo przecież jedzenie również może sprawiać radość.