Lato trwa w najlepsze, więc cieszmy się każdą chwilą i korzystajmy z niego do woli. W końcu cały rok planowaliśmy jak spędzimy tę najpiękniejszą porę roku. To czas kiedy wyjeżdżamy w nieznane, zwalniamy tempo, cieszymy się słońcem i realizujemy marzenia. Jednak przede wszystkim spotykamy się z najbliższymi.

Ważne, że razem!

Przebywanie z przyjaciółmi ma zbawienny wpływ na nasze samopoczucie, ale nie tylko!

Wpływa też na nasze zdrowie fizyczne, bo wyzwala u nas endorfiny, poza tym zmniejsza stres i sprzyja umacnianiu więzi.

Relacje z innymi uczą  nas postrzegania rzeczywistości w odmienny sposób. Poprzez rozmowy stajemy się bardziej kreatywni, zyskujemy naturalną siłę do rozwoju.

Latem mamy o wiele więcej okazji i powodów do spotkań z przyjaciółmi. Pogoda zachęca do uprawiania sportów na świeżym powietrzu i do spontanicznych wypadów za miasto.

Latem zapraszamy się na imprezy ogrodowe, grille, pikniki. Na wielu tych spotkaniach bez jedzenia się nie obędzie, które nabiera smaku dopiero kiedy możemy je spożywać w towarzystwie.

Jedzenie + przyjaciele = zbawienny wpływ na zdrowie

Czy wiedziałeś, że jedzenie w miłej atmosferze sprzyja lepszemu trawieniu?

Dlatego ważne jest, aby przy stole spotykać się w gronie życzliwych osób.

Oczywiście nieobojętna jest jakość spożywanych posiłków i wybór z pewnego źródła. Latem mamy dostęp do świeżych owoców i warzyw wprost z ogródka, dlatego chcielibyśmy zaprezentować kilka przepisów na sezonowe dania.

Możesz śmiało podać je swoim gościom podczas tych długich, leniwych, letnich wieczorów.

Nasz przepis na letnią ucztę:

Quiche lotaryńska

Francuzi to prawdziwy smakosze, dlatego wybierając ten przepis możecie być pewni,

że będzie pysznie!

Quiche lotaryńska to idealne danie na lato, bo tak samo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Kruche ciasto w połączeniu z nadzieniem z jajek tworzą lekki, a jednocześnie sycący posiłek.

Voila!

Deser Pavlova

Z czym kojarzy wam się lato? Ze słońcem, wakacjami i oczywiście z...lekkością!

O tej porze roku jest nam jakoś tak lżej. Nosimy się lekko i lubimy jeść lekko.

Nie czas na czekoladowe słodycze, które rozpływają się natychmiast.

Za to mamy alternatywę do czegoś słodkiego po obiedzie.

Deser Pavlova to lekkie bezy z puszystą śmietaną i świeżymi owocami. Naprawdę zdrowa rozkosz.

Dodatkowo, ciekawostka! Czy wiedzieliście, że Pavlova wywodzi się z Australii i/lub Nowej Zelandii, a jej nazwa od nazwiska rosyjskiej primabaleriny, która w XX wieku odbyła na tamtych terenach tournée?

Śniadaniowe burrito z jajecznicą i rukolą

Kiedy myślisz o jajkach na śniadanie, od razu przychodzi Ci do głowy jajecznica, jajka na twardo lub na miękko. A może tym razem poszukać trochę dalej inspiracji

i wybrać się w podróż kulinarną np. do Meksyku? Śniadaniowe burrito z jajecznicą to okazja, żeby spróbować jajek podanych w niecodzienny sposób.

Spróbujesz?

Pobierz przepis: Quiche lotaryńska

Save to PDF
loader