Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.
100
Wszystko o jajach
Dzielimy się wiedzą
SHARE
7 maja 2021
Wiosna w Kotlinie Natury
Powoli żegnamy zimę w Kotlinie Natury! Wraz z nadejściem wiosny wydłuża się dzień i podnosi się średnia dobowa temperatura. Tym samym kurki coraz chętniej opuszczają grzędy i udają się na spacery po wolnym wybiegu. Do tej pory trudno je było namówić nawet na krótkie wycieczki do ogrodu zimowego.
Przyzwyczajone do kurnikowego ciepła, na zewnątrz po prostu marzły. Jednak gdy temperatura zaczyna przekraczać 10 stopni, chętniej wystawiają dzioby w kierunku słońca. Dzięki temu ich organizmy produkują witaminę D, co objawia się intensywnym kolorem ich grzebieni.