kura100

Wszystko o jajach

ikona

Dzielimy się wiedzą

Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.

18 kwietnia 2016

Oznaczenia na opakowaniach jaj

ZARÓWNO SAME JAJA JAK ICH OPAKOWANIA OSTEMPLOWANE SĄ TAJEMNICZYM CIĄGIEM CYFR. CZY WIECIE CO ONA OZNACZAJĄ?

 

Chowy alternatywne są odpowiedzią na bardzo złe warunki życia w jakich jeszcze do niedawna żyły kury hodowane w dużych, przemysłowych kurnikach. Ich istotą jest zapewnienie zwierzętom bytu, który możliwie najbardziej przypomina ich naturalne warunki życia.

„Ale co nas to obchodzi” może zapytać wiele osób. No cóż – powinno. Chowy alternatywne, oprócz tego, że są humanitarne, to w dodatku dają nam, konsumentom, produkty dużo wyższej jakości niż standardowe chowy klatkowe.

Jak rozpoznać z jakiego chowu pochodzi jajo? Po oznaczeniu na opakowaniu bądź na skorupce!

Numer 3 oznacza, że jaja zostało zniesione przez kurę z chowu konwencjonalnego.

Na szczęście od paru lat widać efekt edukacji na temat chowów kur – od programów kulinarnych po działania producentów. To dlatego, że z roku na obserwujemy tendencję wzrostową w sprzedaży jaj, z tak zwanego chowu alternatywnego. Takie jaja mają oznaczenia liczbowe od 2 do 0.

 

Numer 2 to jaja z chowu ściółkowego.

Oznacza to, że kury nie mieszkają w klatkach, tylko pod dachem kurnika. Zgodnie z normami unijnymi kury spędzają dnie na grzebaniu w ściółce w poszukiwaniu smakołyków, przechadzaniu się po grzędach lub lataniu po wielu piętrach kurnika. Na każdym z nich kury mają nieograniczony dostęp do wody i paszy.

Numer 1 to jaja pochodzące z wolnego wybiegu.

Kury mają zapewnione najwyższe warunki bytu w kurniku oraz nieograniczony dostęp do wybiegu i świeżego powietrza. Każda z nich ma swobodną przestrzeń dla siebie – 4 metry kwadratowe wybiegu na zwierzę. Żyją w ograniczonej przestrzeni, ale chodzą i grzebią sobie, gdzie chcą. Oprócz pożywienia, które znajdą same, kury dokarmiane są paszami składającymi się z ziaren, zieleniny oraz marchwi.

 

Numer 0 to jaja z chowu ekologicznego.

Kury z chowu ekologicznego mają warunki bytowania jak najbardziej zbliżone do naturalnych. Całe dnie swobodnie przechadzają się i grzebią w ziemi. Karmione są ekologiczną, pełnowartościową paszą, a kurnik traktują wyłącznie jako hotel. Producenci takich jaj nie wpływają na kury do ich znoszenia. Kury są wolne, mają dostęp do powietrza, jedzenia i żyją zgodnie ze swoją naturą.

Jaja kury zielononóżki

Kotlina Natury oferuje także jaja od kury zielononóżki, których sposób hodowli jest identyczny jak u kur na wolnym wybiegu. Na opakowaniu/skorupce również widnieje oznaczenie w postaci cyfry 1.

Zielononóżka to rasa kur wywodząca się właśnie z Polski. Warto dodać, że jaja te mają jaśniejszą skorupkę.

 

Skąd mam wiedzieć, że oznaczenie na opakowaniu nie kłamie?

Niektórzy nieuczciwi producenci wprowadzają konsumentów w duży błąd i nieprawidłowo oznaczają jaja. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę czy na opakowaniu jaj widnieje symbol certyfikatu jakości.

 

Dla nas w Kotlinie Natury jakość, smak i bezpieczeństwo są najważniejsze. Z tego powodu używamy własnego, bardzo restrykcyjnego systemu kontroli jakości jaj Quality Egg System (QES).

Podczas zakupów, warto kierować się dobrem własnym i zwierząt i wybierać jaja, które pochodzą z chowu alternatywnego. Zawierają one więcej cennych składników, takich jak luteina czy kwasy tłuszczowe omega 3witaminy E, A oraz beta karoten, za to mniej cholesterolu i tłuszczów nasyconych.

Miej pewność, że faktycznie kupujesz to za co płacisz. Wybieraj zawsze jaja Kotliny Natury objęte systemem kontroli jakości QES!