kura100

Wszystko o jajach

biedronka

Dzielimy się wiedzą

Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.

7 maja 2021

Wiosna w Kotlinie Natury

Mężczyzna trzymający kurę

Powoli żegnamy zimę w Kotlinie Natury! Wraz z nadejściem wiosny wydłuża się dzień i podnosi się średnia dobowa temperatura. Tym samym kurki coraz chętniej opuszczają grzędy i udają się na spacery po wolnym wybiegu. Do tej pory trudno je było namówić nawet na krótkie wycieczki do ogrodu zimowego.

Przyzwyczajone do kurnikowego ciepła, na zewnątrz po prostu marzły. Jednak gdy temperatura zaczyna przekraczać 10 stopni, chętniej wystawiają dzioby w kierunku słońca. Dzięki temu ich organizmy produkują witaminę D, co objawia się intensywnym kolorem ich grzebieni.