Kotlina Natury

Przepisy

Tarteletki z warzywami i jajkiem sadzonym

30 minut
2 porcje

Przepis Davida Gaboriaud

  • 1 ciasto francuskie 
  • 6 jaj Kotliny Natury i 1 żółtko 
  • 1 papryka czerwona 
  • 2 szalotki 
  • łyżeczka wędzonego chipotle 
  • garść boczniaków 
  • 5 brukselek 
  • łyżeczka nasion kolendry 
  • łyżeczka kuminu 
  • oliwa z oliwek
  • sól 
  1. Paprykę pokrój w paseczki. Szalotki pokrój w piórka. Boczniaki porwij na długie paseczki. Brukselki wylistkuj.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i zeszklij jedną szalotkę. Dodaj pokrojoną paprykę oraz nasiona kolendry i kuminu. Dopraw solą i smaż kilka minut. Na drugiej patelni bez tłuszczu podsmaż boczniaki, następnie dodaj posiekaną szalotkę, łyżkę oliwy i dopraw solą do smaku. Smaż 2-3 minuty. Na koniec dodaj listki brukselki i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. 
  3. Rozwiń ciasto francuskie na blachę do pieczenia. Podziel ciasto na 6 kwadracików i posmaruj je ubitym żółtkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 12-15 min. Wyciągnij ciasto z piekarnika, na wydzielone kwadraty ułóż usmażone warzywa tak, aby zostało miejsce na jajka. Następnie wbij jajka i włóż ciasto do piekarnika na 8-10 minut lub do momentu kiedy zetnie się białko. Wyciągnij z piekarnika i odstaw na chwilę do ostygnięcia.