Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Sałatka nicejska
Oryginalna wersja sałatki nicejskiej składa się z wyłącznie z surowych warzyw, a jednym gotowanym składnikiem są jaja. I oczywiście, nie może zabraknąć w niej tuńczyka lub anchois. Sałatka nicejska jest idealną propozycją na ciepłe dni, kiedy chcemy zjeść coś pożywnego, prostego i szybkiego w przygotowaniu.
Składniki
jaja z Kotliny Natury2 sztuki
tuńczyk w sosie własnym1 puszka
sałata lub rukola
suszone pomidory4 sztuki
pomidorki koktajlowe4 sztuki
świeży ogórekkilka plastrów
rzodkiewki3 sztuki
cebula dymka1 sztuka
brokuł lub kalafiorkilka różyczek
sól
pieprz
sok z cytryny
Przygotowanie
KROK 1.
Jaja ugotować na twardo. Obrać i przekroić na ćwiartki
KROK 2.
Tuńczyka dokładnie odsączyć. Na talerzu ułożyć sałatę lub rukolę. Na nią wyłożyć tuńczyka oraz jaja.
KROK 3.
Dookoła naprzemiennie poukładać warzywa: różyczki brokuła i kalafiora, pomidorki suszone oraz koktajlowe, plasterki ogórka i rzodkiewkę.
KROK 4.
Tak przygotowaną sałatkę posypać kawałkami dymki, doprawić przyprawami i skropić delikatnie sokiem z cytryny.