kura100

Wszystko o jajach

biedronka

Dzielimy się wiedzą

Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.

5 maja 2017

Sportowcu! Nie rezegnuj z jaj!

KIEDY TYLKO ZACZNIEMY CHODZIĆ NA SIŁOWNIĘ, BIEGAĆ CZY TRENOWAĆ INNĄ DYSCYPLINĘ SPORTU, BACZNIEJ PRZYPATRUJEMY SIĘ NASZEJ DIECIE. TO BARDZO POWSZECHNY, POZYTYWNY SKUTEK ZMIAN W STYLU ŻYCIA. CZASEM JEDNAK ELIMINUJEMY ZBYT DUŻO PRODUKTÓW, ZASTĘPUJĄC JE ODŻYWKAMI CZY BIAŁKIEM W PROSZKU. A PRZECIEŻ ZWYCZAJNE KURZE JAJO TO WYMARZONY POSIŁEK DLA KAŻDEGO, KTO PODEJMUJE AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ! ZOBACZCIE, DLACZEGO.

Jaja kurze są bardzo bogatym produktem, który idealnie wpisuje się w dietę sportowca. Dlaczego? Żaden pokarm na świecie nie może poszczycić się tak wzorcowym kompletem aminokwasów, które są niezbędne do przebudowy tkanki mięśniowej oraz regeneracji po treningu. Zawarte w jajach składniki odżywcze oraz witaminy będą świetnie uzupełniały niedobory powstałe w trakcie aktywności fizycznej.

 

Mistrzowskie białko

Jajo jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Światowa Organizacja Zdrowia uznała jego skład aminokwasów za najlepszy dla naszego organizmu i uwzględniający bilans wszystkich niezbędnych dla nas aminokwasów. Białko jaja jest na tyle wzorcowe, że służy do mierzenia wartości odżywczej innych białek występujących w pokarmach. Potrzebuje go każdy intensywnie trenujący sportowiec, gdyż wzmacnia kości, mięśnie i sprzyja ich regeneracji.

Harmonia wartości

Duże jajo dostarcza 80 kcal 5 g tłuszczu i aż 7 g białka. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym żółtku tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają zwalczyć niekorzystny cholesterol. Żółtko jaja jest bogatsze w składniki mineralne i witaminy, głównie z grupy: A, ryboflawinę, kwas pantotenowy, witaminę B12, cholinę i fosfor oraz żelazo, miedź i cynk. Białko natomiast w 90% składa się z wody, w której rozpuszczone są aminokwasy. W przeciwieństwie do żółtka, które jest bogate w tłuszcze, białko jaja prawie ich nie ma, a zawartość węglowodanów jest mniejsza niż 1%.

Kluby sportowe na Zachodzie często serwują swoim zawodnikom jajecznicę, w której przeważają białka. W ten łatwy sposób można kontrolować i ograniczać poziom tłuszczu, pozytywnie wpływając na regenerację mięśni. Pamiętajcie jednak, by nie rezygnować z żółtek całkowicie, gdyż są one kopalnią zdrowego tłuszczu oraz witamin.

Na naszej stronie znajdziesz wiele inspirujących przepisów z jajem w roli głównej. Zainspiruj się!