Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Z żywieniowego punktu widzenia są bardzo wartościowym produktem spożywczym, ponieważ oprócz walorów smakowych, stanowią źródło wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
W jajach znajdują się również takie cenne składniki, jak:
W styczniu 2016 roku Instytut Żywności i Żywienia opublikował nową propozycję piramidy żywienia, którą nazwał Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. W tej najnowszej wersji piramidy grupy produktów ułożone są w kolejności malejącej, czyli im wyższe piętro, tym mniejsza ilość i częstość spożywanych produktów z danej grupy. W tym graficznym opisie jajo znajduje się na przedostatnim piętrze, razem z mięsem, rybami oraz nasionami roślin strączkowych. Według profesora Mirosława Jarosza, Dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, żywność znajdująca się na tym piętrze powinna być spożywana w ilości jednej porcji dziennie, przy czym jedna porcja jaj, to dwie sztuki.
Przez wiele lat uważano, że jaja powinny być ograniczane w diecie, a to za sprawą rzekomej wysokiej zawartości cholesterolu zwiększającego ryzyko chorób układu krążenia.
Co więcej, jaja posiadają wiele innych zalet – są ważnym elementem w procesie odchudzania. To produkty o wysokiej gęstości odżywczej, tzn. oprócz energii dostarczają w dużych ilościach cennych składników odżywczych. Wobec tego, wprowadzenie do diety jaj umożliwia skomponowanie jadłospisu niskoenergetycznego, ale jednocześnie dostarczającego wartościowych mikro- i makroelementów oraz witamin.
Białko zawarte w jajach hamuje apetyt i daje poczucie sytości, a także zwiększa tzw. termogenezę poposiłkową (produkcję ciepła wywołaną pokarmem), przez co przyspiesza metabolizm i wspomaga redukcję masy ciała.
Oczywiście dietę wysokobiałkową, jak każdą inną, należy stosować z umiarem, a przede wszystkim skonsultować ją z lekarzem i dietetykiem, aby optymalnie pokryła zapotrzebowanie organizmu.