Burrito to typowa meksykańska potrawa, która jest wypełniona fasolą, ryżem, mięsem i różnymi dodatkami. A gdyby tak do pszennej tortilli włożyć jajecznicę i rukolę? Spróbujcie naszego śniadaniowego burrito!
NASZ PRZEPIS
Składniki:
4 jaja Kotlina Natury
4 plasterki boczku lub bekonu
¼ szklanki mleka
2 garście świeżej rukoli
4 łyżki sosu aioli
1 łyżeczka wędzonego chili
2 tortille
sól morska
papryka chili w płatkach (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Wymieszać sos aioli z wędzonym chili i odstawić na bok.
Owinąć tortille w papier do pieczenia, a następnie włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 160 °C, żeby je podgrzać.
W czasie, kiedy tortille się podgrzewają, usmażyć plasterki bekonu, tak aby były równomiernie zarumienione z obu stron.
W misce rozbić jaja, dodać mleko i odrobinę soli, wymieszać. Masę wylać na patelnię i smażyć jajecznicę do momentu ścięcia jaj. Usmażoną jajecznicę odstawić na bok.
Wyjąć z piekarnika rozgrzane tortille, na obu z nich rozsmarować sos aioli z wędzonym chili, na to położyć bekon, jajecznicę, rukolę. Można jeszcze dodatkowo posypać wędzonym chili.