kura100

Wszystko o jajach

biedronka

Dzielimy się wiedzą

Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.

8 kwietnia 2016

Słodki deser z jaja i to nie ciasto?

TO DESER, KTÓRY DLA WIELU Z NAS JEST SMAKIEM DZIECIŃSTWA. TO KOGEL-MOGEL LUB KOGIEL-MOGIEL – W ZALEŻNOŚCI OD REGIONU POLSKI, W JAKIM MIESZKACIE. POZNAJ NAZ PRZEPIS NA KOGEL-MOGEL!

To chyba jeden z bardziej popularnych słodkich deserów w czasach PRL-u. Uznanie zdobył najprawdopodobniej dzięki deficytowi towarów cukierniczych i z całą pewnością nie można odmówić mu dobrego smaku.

Nazwa kogel-mogel pochodzi z języka jidysz, a sama potrawa z kuchni żydowskiej i znana na terenach Rzeczypospolitej była już w XVII wieku. Wszędzie, gdzie zamieszkiwali Żydzi, kogel-mogel doczekał się regionalnych nazw i dlatego w Rosji to gogol-mogol, a w Niemczech Zuckerei. Szczególnie niemiecka nazwa zdradza prawie cały przepis na ten deser.

To nic innego, jak 3 żółtka utarte z cukrem. W zależności od upodobań do utartych jajek można dodać: rodzynki, miód, kakao, a nawet ubite oddzielnie białka. Jeśli więc nie znacie dźwięku obijanej łyżeczki o kubek i  charakterystycznego chrzęstu rozcieranego cukru z żółtkami, to na pewno nie wiecie też, jak smakuje kogel-mogel. Zachęcamy Was do spróbowania. Warto jednak pamiętać, by jaja pochodziły ze sprawdzonego źródła, bo uciera je się na surowo. Możecie wykorzystać do przygotowania tego deseru jaja z chowów alternatywnych Kotlina Natury.