kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Wytrawna owsianka

Owsianka wytrawna znakomicie sprawdzi się w roli każdego posiłku – śniadania, obiadu czy kolacji. Jest sycąca, a dobór dodatków zależy tylko od Waszych preferencji smakowych 🙂 My proponujemy owsiankę z kozim serem, pomidorkami koktajlowymi, jarmużem i bazylią. Smacznego!

Składniki

jaja Kotlina Natury (ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w plasterki)2 sztuki
płatki owsiane1 szklanka
woda1 ½ szklanki
niesłodzone mleko migdałowe1 szklanka
świeżo starty parmezan50 g
małe gałązki pomidorków koktajkowych2 sztuki
jarmuż posiekany na duże kawałki2 szklanki
olej kokosowy1 łyżka
ulubiony kozi ser
świeża bazylia

Przygotowanie

KROK 1.

Zostawić na noc płatki owsiane zamoczone w wodzie.

KROK 2.

Rano przełożyć namoczone płatki na patelnię i dodać mleko migdałowe. Całość dusić na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Dodać parmezan i wymieszać.

KROK 3.

Kiedy owsianka się dusi, upiec pomidorki w piekarniku przez ok 20 minut.

KROK 4.

Jarmuż podsmażyć na oleju kokoswym z dodatkiem soli aż zmięknie.

KROK 5.

Do dwóch misek nałożyć równe porcje owsianki, a na wierzch położyć pokrojone w plasterki jaja, upieczone pomidory, jarmuż, ser kozi i świeżą bazylię.