Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Wytrawna owsianka
Owsianka wytrawna znakomicie sprawdzi się w roli każdego posiłku – śniadania, obiadu czy kolacji. Jest sycąca, a dobór dodatków zależy tylko od Waszych preferencji smakowych 🙂 My proponujemy owsiankę z kozim serem, pomidorkami koktajlowymi, jarmużem i bazylią. Smacznego!
Składniki
jaja Kotlina Natury (ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w plasterki)2 sztuki
płatki owsiane1 szklanka
woda1 ½ szklanki
niesłodzone mleko migdałowe1 szklanka
świeżo starty parmezan50 g
małe gałązki pomidorków koktajkowych2 sztuki
jarmuż posiekany na duże kawałki2 szklanki
olej kokosowy1 łyżka
ulubiony kozi ser
świeża bazylia
Przygotowanie
KROK 1.
Zostawić na noc płatki owsiane zamoczone w wodzie.
KROK 2.
Rano przełożyć namoczone płatki na patelnię i dodać mleko migdałowe. Całość dusić na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Dodać parmezan i wymieszać.
KROK 3.
Kiedy owsianka się dusi, upiec pomidorki w piekarniku przez ok 20 minut.
KROK 4.
Jarmuż podsmażyć na oleju kokoswym z dodatkiem soli aż zmięknie.
KROK 5.
Do dwóch misek nałożyć równe porcje owsianki, a na wierzch położyć pokrojone w plasterki jaja, upieczone pomidory, jarmuż, ser kozi i świeżą bazylię.