kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Wytrawna kasza manna z jajem

Kasza manna to dla wielu miłe wspomnienie z dzieciństwa. Zazwyczaj podawana na słodko z owocowym sokiem lub świeżymi owocami, w dorosłym życiu rzadko gości na naszych stołach, a może czas to zmienić? W końcu ciepłe śniadanie w chłodne zimowe poranki to doskonałe połączenie. Wierzymy, że ten przepis, może odmienić tradycyjne spojrzenie na kaszę mannę. Przygotowanie wytrawnej wersji tego dania to prawdziwa uczta dla podniebienia. Oprócz samej kaszy potrzebny będzie również ser cheddar, jaja od Kotliny Natury, szalotki i zielona papryka chili. To śniadanie nie tylko was rozgrzeje, ale może stać się także sezonowym hitem. Śmiało eksperymentujcie z nowymi kulinarnymi połączeniami i koniecznie podzielcie się z nami swoimi wrażeniami. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
35 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 porcje
Wytrawna kasza manna z serem cheddar, jajem, chrupiącą cebulką i papryką chili.

Składniki

Mleko250 ml
Kasza manna130 g
Cheddar, starty130 g
Masło2 łyżki
Jaja Kotliny Natury4 jaja
Szalotki, pokrojone wzdłuż2 sztuki
Chili zielone, drobno pokrojone1 sztuka
Olej roślinny100 ml
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Doprowadź mleko i 1 szklankę wody do wrzenia na średnim ogniu. Ciągle mieszając, stopniowo dodawaj kaszę manną (nie wybieraj wersji błyskawicznej). Zmniejsz temperaturę kuchenki, aby utrzymać niski poziom wrzenia i gotuj do miękkości, 25-30 minut. Dodaj ser, masło i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

KROK 2.

W międzyczasie rozgrzej olej na małej patelni i usmaż szalotki oraz chili (bez pestek), od czasu do czasu mieszając, aż szalotki lekko się zarumienią i będą chrupiące, 8-10 minut. Przenieś cebulę i papryczkę na talerz, a olej przecedź przez sito o drobnych oczkach do małej miski.

KROK 3.

Ugotuj jaja na miękko, mają mieć lekko płynny środek, dlatego wystarczy gotować je 6 minut. Ugotowane jaja przelej lodowatą wodą, obierz i przekrój na pół.

KROK 4.

Nałóż kaszę do 4 misek. Na wierzchu każdej z nich połóż 2 połówki jaja, cebulę, papryczkę i skrop odcedzonym olejem.