Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Wytrawna kasza manna z jajem
35 minut
4 porcje
Składniki
Przygotowanie
Doprowadź mleko i 1 szklankę wody do wrzenia na średnim ogniu. Ciągle mieszając, stopniowo dodawaj kaszę manną (nie wybieraj wersji błyskawicznej). Zmniejsz temperaturę kuchenki, aby utrzymać niski poziom wrzenia i gotuj do miękkości, 25-30 minut. Dodaj ser, masło i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
W międzyczasie rozgrzej olej na małej patelni i usmaż szalotki oraz chili (bez pestek), od czasu do czasu mieszając, aż szalotki lekko się zarumienią i będą chrupiące, 8-10 minut. Przenieś cebulę i papryczkę na talerz, a olej przecedź przez sito o drobnych oczkach do małej miski.
Ugotuj jaja na miękko, mają mieć lekko płynny środek, dlatego wystarczy gotować je 6 minut. Ugotowane jaja przelej lodowatą wodą, obierz i przekrój na pół.
Nałóż kaszę do 4 misek. Na wierzchu każdej z nich połóż 2 połówki jaja, cebulę, papryczkę i skrop odcedzonym olejem.