kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Pasta jajeczna ze szparagami i sosem holenderskim Davida Gaboriaud

Są takie kulinarne klasyki, do których wracamy niezależnie od pory roku. Jednym z nich jest pasta jajeczna. Kanapkowy fenomen – często znika z miseczki zanim trafi na śniadaniowy stół! Z tego powodu poprosiliśmy przyjaciół Kotliny Natury o przygotowanie własnej interpretacji tego standardu. David Gaboriaud, jak na francuza przystało sam ukręcił majonez i przygotował pastę w dwóch wersjach – ze szparagami i sosem holenderskim. My nie umiemy się zdecydować, który zjemy najpierw, a Wy?
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4

Składniki

jaja Kotliny Natury ugotowane na twardo4 sztuki
zielone szparagi3 sztuki
białe szparagi3 sztuki
żółtka jaj Kotliny Natury3 sztuki
musztarda1 łyżeczka
olej rzepakowy lub słonecznikowy1 szklanka
masło50 g
cytryna1/2 sztuki
pietruszka i kopereknatka
sól

Przygotowanie

KROK 1.

Przygotuj domowy majonez.

Delikatnie wymieszaj 1 żółtko, łyżeczkę musztardy oraz łyżkę oleju. Następnie wlewaj pozostałą część oleju cienkim strumieniem, cały czas mieszając trzepaczką, aż uzyskasz właściwą konsystencje majonezu. Dopraw solą i sokiem z cytryny do smaku. Możesz sobie pomóc, używając wysokiego – wąskiego naczynia i blendera.

KROK 2.

Przygotuj sos holenderski.

Rozpuść w rondelku 50 g masła. W osobnej misce ubij dwa żółtka z dwoma łyżkami wody. Przełóż ją nad garnek z wolno gotującą się wodą. Mieszaj cały czas przez 2-3 minuty, aż masa jajeczna zrobi się puszysta. Uważaj, aby nie ściąć żółtka – miska nie powinna dotykać wody. Następnie zdejmij miskę z garnka i cienkim strumieniem wlej rozpuszczone masło do miski z żółtkami, cały czas mieszając. Na koniec dopraw do smaku solą i wymieszaj z łyżką soku z cytryny.

KROK 3.

A teraz przygotuj szparagi! Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, obierz końce i pokój je w cienkie plasterki. Główki pokrój wzdłuż na pół.

KROK 4.

Ugotowane na twardo jaja pokrój w kosteczkę. Podziel je na dwie miski. Następnie w jednej wymieszaj posiekane jajka z dwoma łyżkami majonezu i białymi szparagami. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj więcej majonezu. Udekoruj główkami białych szparagów oraz świeżymi ziołami.

KROK 5.

W drugiej misce wymieszaj posiekane jajka z dwoma łyżkami sosu holenderskiego. Jeśli masa będzie za gęsta dodaj więcej sosu. Udekoruj główkami zielonych szparagów i świeżymi ziołami. Serwuj od razu z ciepłymi grzankami.