kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Wegetariańska zupa Pho

Mamy październik, tegoroczna spóźniona jesień jednoznacznie zaczęła dawać się we znaki. W czasie zmiany sezonu z letniego na jesienny jesteśmy szczególnie narażeni na zachorowania, które zakłócają nasz rytm dnia. Dlatego każdy z nas potrzebuje porządnej dawki wzmocnienia i doładowania odporności. Naszym zdaniem w tym celu najlepsza jest rozgrzewająca zupa. Jednak zamiast klasycznego rosołu, przygotowaliśmy dla Was pomysł wegetariańską zupę Pho z dodatkami. Aromatyczny bulion gotujemy bez pośpiechu, na wolnym ogniu. Podczas gotowania w całym domu unosi się przyjemny zapach cynamonu, anyżu, kolendry, kuminu i innych przypraw. Poza wywarem zupa składa się z dodatków- smażonego tofu, grzybów, bok choy’a oraz jaj Kotliny Natury gotowanych przez sześć minut. Ta pożywna propozycja rozgrzeje Was po długim spacerze lub po powrocie do domu w deszczu, a dodatkowo wzmocni Was od środka. Na zdrowie!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
70 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
6 osób
Zupa Pho z grzybami, tofu, bok choy’em oraz jajem gotowanym 6 minut.

Składniki

Bulion:
Olej roślinny3 łyżki
Anyż5 gwiazdek
Cynamon2 laski
Czosnek8 ząbków
Ziarna kolendry1,5 łyżeczki
Cebula, w ćwiartkach1 sztuka
Marchewka, w kawałkach3 sztuki
Seler naciowy, w kawałkach5 łodyg
Imbir, obrany5 cm kawałek
Kombu6 kawałków
Suszone grzyby shiitake10 sztuk
Biała pasta miso1,5 łyżki
do smaku łyżka cukru i soli
Dodatki:
Jaja Kotliny Natury3 sztuki
Makaron ryżowy, gruby1 opakowanie
Tofu1 opakowanie
Boczniak królewski6 grzybów
Bok Choy3 sztuki
Olej roślinny3 łyżki
Sos sojowy2 łyżki

Do podania

limonka
posiekana dymka
sos sojowy do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego w dużym garnku na średnim ogniu. Wrzuć wszystkie suche przyprawy do garnka i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną pachnieć, około 1 minuty. Dodaj ćwiartki cebuli, kawałki marchewki i selera naciowego oraz plastry imbiru. Całość gotuj, mieszając, aż warzywa zaczną się miejscami przypalać, 8-10 minut.

KROK 2.

Dodaj do garnka kombu, shiitake, cukier, sól, miso oraz 2 litry wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut. Przecedź przez sito do średniego rondla, w razie potrzeby dopraw solą.

KROK 3.

Papierowym ręcznikiem odsącz wodę z tofu. Następnie pokrój tofu w kostkę i smaż, dopóki się nie zarumieni, na patelni z rozgrzanym olejem. Dodaj łyżkę sosu sojowego, całość wymieszaj i zdejmij tofu z patelni. Pokrój grzyby na kawałki wielkości kęsa i smaż, aż zmiękną i zaczną brązowieć, około 4 minut. Dodaj 1 łyżeczkę sosu sojowego i smaż, mieszając, około 1 minuty. Następnie na patelnię wklej 6 łyżek wody i blanszuj połówki kapusty bok choy, około 2 minuty. Kapustę dopraw solą.

KROK 4.

Ugotuj makaronu ryżowy w dużym garnku z wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

KROK 5.

Ugotuj 3 jaja Kotliny Natury, w średnim rondlu, przez 6 minut, żółtko ma pozostać płynne. Obierz jaja ze skorupek i przekrój na pół.

KROK 6.

Nałóż makaron ryżowy do misek. Na wierzchu ułóż tofu, grzyby, bok choy, połówkę jaja i cienko posiekaną dymkę. Nalej gorący bulion. Dopraw do smaku i podawaj z limonką.