Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Wegetariańska zupa Pho
70 minut
6 osób
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego w dużym garnku na średnim ogniu. Wrzuć wszystkie suche przyprawy do garnka i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną pachnieć, około 1 minuty. Dodaj ćwiartki cebuli, kawałki marchewki i selera naciowego oraz plastry imbiru. Całość gotuj, mieszając, aż warzywa zaczną się miejscami przypalać, 8-10 minut.
Dodaj do garnka kombu, shiitake, cukier, sól, miso oraz 2 litry wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut. Przecedź przez sito do średniego rondla, w razie potrzeby dopraw solą.
Papierowym ręcznikiem odsącz wodę z tofu. Następnie pokrój tofu w kostkę i smaż, dopóki się nie zarumieni, na patelni z rozgrzanym olejem. Dodaj łyżkę sosu sojowego, całość wymieszaj i zdejmij tofu z patelni. Pokrój grzyby na kawałki wielkości kęsa i smaż, aż zmiękną i zaczną brązowieć, około 4 minut. Dodaj 1 łyżeczkę sosu sojowego i smaż, mieszając, około 1 minuty. Następnie na patelnię wklej 6 łyżek wody i blanszuj połówki kapusty bok choy, około 2 minuty. Kapustę dopraw solą.
Ugotuj makaronu ryżowy w dużym garnku z wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotuj 3 jaja Kotliny Natury, w średnim rondlu, przez 6 minut, żółtko ma pozostać płynne. Obierz jaja ze skorupek i przekrój na pół.
Nałóż makaron ryżowy do misek. Na wierzchu ułóż tofu, grzyby, bok choy, połówkę jaja i cienko posiekaną dymkę. Nalej gorący bulion. Dopraw do smaku i podawaj z limonką.