Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Śniadaniowe burrito z wędzonym chili i rukolą
Burrito to typowa meksykańska potrawa, która jest wypełniona fasolą, ryżem, mięsem i różnymi dodatkami. A gdyby tak do pszennej tortilli włożyć jajecznicę i rukolę? Spróbujcie naszego śniadaniowego burrito!
Składniki
jaja Kotlina Natury4 sztuki
boczek lub bekon4 plasterki
mleko¼ szklanki
świeża rukoladwie garście
sos aioli 4 łyżki
wędzone chili 1 łyżeczka
tortilla2 sztuki
sól morska
papryka chili w płatkach (opcjonalnie)
Przygotowanie
KROK 1.
Wymieszać sos aioli z wędzonym chili i odstawić na bok.
KROK 2.
Owinąć tortille w papier do pieczenia, a następnie włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 160 °C, żeby je podgrzać.
KROK 3.
W czasie, kiedy tortille się podgrzewają, usmażyć plasterki bekonu, tak aby były równomiernie zarumienione z obu stron.
KROK 4.
W misce rozbić jaja, dodać mleko i odrobinę soli, wymieszać. Masę wylać na patelnię i smażyć jajecznicę do momentu ścięcia jaj. Usmażoną jajecznicę odstawić na bok.
KROK 5.
Wyjąć z piekarnika rozgrzane tortille, na obu z nich rozsmarować sos aioli z wędzonym chili, na to położyć bekon, jajecznicę, rukolę. Można jeszcze dodatkowo posypać wędzonym chili.