kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Serniko-batony z owsianą kruszonką i malinami

Ten serniczek podbije Wasze serca. Nadziany malinami i porzeczkami, na maślanym ciasteczkowym spodzie i posypany owsianą kruszonką. To jest jakiś totalny OBŁĘD.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
90 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
6 porcji
Sernikowe batony nadziane porzeczkami i malinami

Składniki

Spód:
Maślane ciasteczka herbatnikowe200g
Masło100g
Masa serowa:
Jaja Kotliny Natury3 szt.
Ser do sernika600g
Śmietanka 30%150ml
Cukier220g
Mąka przenna50g
Maliny lub porzeczki150g
Sok z jednej cytryny
Kruszonka:
Zimne masło pokrojone w kostkę 100g
Mąka150g
Cukier100g
Płatki owsiane błyskawiczne100g

Przygotowanie

KROK 1.

Przygotuj spód ciasta, mieląc herbatniki na pył w robocie kuchennym lub na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodaj do nich rozpuszczone masło i wymieszaj do połączenia składników. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem o wymiarach 21x30cm i odstaw do lodówki w celu schłodzenia.

KROK 2.

Następnie przygotuj ciasto na kruszonkę. Do miski dodaj wszystkie składniki i zagnieć lub wymieszaj w misce robota kuchennego z nakładką hak. Potem rozkrusz masę palcami na mniejsze kawałki. Schowaj do lodówki na około 30 minut.

KROK 3.

Do miski dodaj wszystkie składniki na masę serową i delikatnie wymieszaj. Jeśli używasz robota – nastaw go na niskie obroty. Następnie przelej masę na schłodzony spód. Na wierzch masy sernikowej połóż maliny lub porzeczki w nieregularnych odstępach. Całe ciasto posyp kruszonką.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni, a sernik piecz przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia. Na końcu pokrój ciasto w paski i wielkości batona.