Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Serniko-batony z owsianą kruszonką i malinami
90 minut
6 porcji
Składniki
Przygotowanie
Przygotuj spód ciasta, mieląc herbatniki na pył w robocie kuchennym lub na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodaj do nich rozpuszczone masło i wymieszaj do połączenia składników. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem o wymiarach 21x30cm i odstaw do lodówki w celu schłodzenia.
Następnie przygotuj ciasto na kruszonkę. Do miski dodaj wszystkie składniki i zagnieć lub wymieszaj w misce robota kuchennego z nakładką hak. Potem rozkrusz masę palcami na mniejsze kawałki. Schowaj do lodówki na około 30 minut.
Do miski dodaj wszystkie składniki na masę serową i delikatnie wymieszaj. Jeśli używasz robota – nastaw go na niskie obroty. Następnie przelej masę na schłodzony spód. Na wierzch masy sernikowej połóż maliny lub porzeczki w nieregularnych odstępach. Całe ciasto posyp kruszonką.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni, a sernik piecz przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia. Na końcu pokrój ciasto w paski i wielkości batona.