kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Psychodeliczne pierniczki

Ile kucharek tyle przepisów na pierniczki! My odkurzyliśmy stary przepis, który robimy trochę „na oko”. Jeśli ciasto nie ma właściwej giętkości dodajemy więcej mąki oraz miodu. W dłoniach sprawdzamy czy jest odpowiedniej konsystencji. Później wycinamy kształty z pomocą starych foremek. Przy tym przepisie jedynym twistem o jaki się pokusiliśmy były dekoracje… Przy pomocy pędzelka nakładaliśmy na ciastka lukier zabarwiony naturalnymi barwnikami. Następnie wykałaczką delikatnie mieszaliśmy różnokolorowe plamy tworząc wzory… No właśnie, z czym Wam się kojarzą 😉 ?
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut / 10 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
50 - 60 sztuk

Składniki

miód1/4 szklanki
masło80 g
miałki brązowy cukier lub cukier puder1/2 szklanki
jajo Kotliny Natury1 sztuka
mąka pszenna2 i 1/4 szklanki
soda oczyszczona1 łyżeczka
przyprawa korzenna do piernika1,5 – 2 łyżki
POLEWA
cukier puder5-6 łyżek
sok z cytryny2 łyżki
barwniki spożywcze

Przygotowanie

KROK 1.

Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy na bok. W dużej misce mieszamy suche składniki, następnie wbijamy jajko i dodajemy płynne składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub w mikserze na średnich obrotach. Powinno być zbite, ale miękkie. Można dodać więcej miodu lub mąki do uzyskania właściwej konsystencji.

KROK 2.

Ciasto wyciągamy z miski oprószonymi mąką dłońmi, przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na grubość 2 – 3 mm. Wykrajamy pierniczki o dowolnych kształtach i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

KROK 3.

Pieczemy ciastka około 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC w trybie grzania dół i góra. Uważamy, by się nie spiekły! Wyjęte z piekarnika i wystudzone pierniczki szykujemy do dekorowania. Rozrabiamy cukier puder z sokiem z cytryny i dzielimy masę na trzy miseczki. Do każdej dodajemy barwnik. Ciastka dekorujemy pokrywając całość białym lukrem i następnie nakładamy mniejsze plamy z lukrem innego koloru. Z pomocą wykałaczki rysujemy „psychodeliczne” wzorki na ciastkach.