kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Sałatka ziemniaczana z łososiem gravlax

Karnawał – to czas idealny na spotkania ze znajomymi przy pysznych przekąskach. Tylko…jakie dania zaserwować gościom? Nie zastanawiaj się dłużej – zobacz naszą propozycję karnawałowego menu.
A w nim: sycąca tortilla de patatas, niecodzienna sałatka ziemniaczana z łososiem gravlax i słodkie ptysie w dwóch wersjach smakowych. Na pierwszą przekąskę proponujemy: pyszną sałatkę z jajkiem i łososiem gravlax. Sprawdź przepis.
sałatka z łososiem gravlax

Składniki

jaja Kotlina Natury5 sztuk
małe polskie ziemniaki400 g
łosoś marynowany gravlax300 g
mały korzeń brukwi1 sztuka
sucha czarna soczewica1/2 szklanki
drobno pokrojona pietruszkanatka
drobno posiekany, gruby szczypiorekpęczek
drobno posiekany koperekpęczek
oliva extra virgin2 – 3 łyżki
SOS
musztarda francuska2 łyżeczki
olej rzepakowy1/3 szklanki
oliwa extra virgin2 łyżki
ocet jabłkowy1 łyżeczka
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
MARYNOWANA CEBULKA
szalotka/czerwona cebula4 sztuki/2 sztuki
cukier½ szklanki
ocet jabłkowy lub winny½ szklanki
woda1 szklanka
goździki2 sztuki
liśc laurowy2 sztuki

Przygotowanie

KROK 1.

Marynowaną cebulkę warto przygotować minimum 7 godzin wcześniej

Szalotki obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 3 mm. Zanurzamy na 10 sekund we wrzącej wodzie i odcedzamy, przekładamy do słoiczka. Cukier dokładnie mieszamy z wodą i octem do pełnego rozpuszczenia się kryształków i zalewamy cebulę. Dorzucamy liść laurowy oraz goździki, odstawiamy w temp. pokojowej do zamarynowania.

KROK 2.

Jaja zanurzamy w ciepłej, osolonej wodzie, gotujemy 8 minut od momentu wrzenia, odcedzamy, hartujemy, obieramy ze skorupek. Kroimy na pół, wyciągamy żółtka i siekamy oddzielnie białka i żółtka, najdrobniej jak potrafimy.

KROK 3.

Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości w mundurkach, w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy na pół. Brukiew obieramy, kroimy w kostkę o boku grubości 1 cm, mieszamy z oliwą, solą i pieprzem. Układamy jedną warstwę na blaszce. Pieczemy do miękkości i lekkiego zarumienienia w temperaturze 190 stopni ok. 25 minut. Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

KROK 4.

Do słoiczka wkładamy wszystkie składniki sosu, zamykamy i wstrząsamy energicznie. Doprawiamy do smaku.

KROK 5.

W dużej misie mieszamy z sosem ziemniaki, soczewicę, brukiew, połowę wszystkich aromatycznych ziół, marynowaną cebulkę. Przekładamy do misy, w której będziemy podawać sałatkę. Na wierzchu układamy kawałki gravlaxa, posypujemy siekanym jajkiem oraz dekorujemy pozostałymi ziołami.