Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Sałatka ziemniaczana z łososiem gravlax
A w nim: sycąca tortilla de patatas, niecodzienna sałatka ziemniaczana z łososiem gravlax i słodkie ptysie w dwóch wersjach smakowych. Na pierwszą przekąskę proponujemy: pyszną sałatkę z jajkiem i łososiem gravlax. Sprawdź przepis.
Składniki
Przygotowanie
Marynowaną cebulkę warto przygotować minimum 7 godzin wcześniej
Szalotki obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 3 mm. Zanurzamy na 10 sekund we wrzącej wodzie i odcedzamy, przekładamy do słoiczka. Cukier dokładnie mieszamy z wodą i octem do pełnego rozpuszczenia się kryształków i zalewamy cebulę. Dorzucamy liść laurowy oraz goździki, odstawiamy w temp. pokojowej do zamarynowania.
Jaja zanurzamy w ciepłej, osolonej wodzie, gotujemy 8 minut od momentu wrzenia, odcedzamy, hartujemy, obieramy ze skorupek. Kroimy na pół, wyciągamy żółtka i siekamy oddzielnie białka i żółtka, najdrobniej jak potrafimy.
Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości w mundurkach, w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy na pół. Brukiew obieramy, kroimy w kostkę o boku grubości 1 cm, mieszamy z oliwą, solą i pieprzem. Układamy jedną warstwę na blaszce. Pieczemy do miękkości i lekkiego zarumienienia w temperaturze 190 stopni ok. 25 minut. Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do słoiczka wkładamy wszystkie składniki sosu, zamykamy i wstrząsamy energicznie. Doprawiamy do smaku.
W dużej misie mieszamy z sosem ziemniaki, soczewicę, brukiew, połowę wszystkich aromatycznych ziół, marynowaną cebulkę. Przekładamy do misy, w której będziemy podawać sałatkę. Na wierzchu układamy kawałki gravlaxa, posypujemy siekanym jajkiem oraz dekorujemy pozostałymi ziołami.