kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Rösti z sadzonym jajkiem

Zimowe chmury najlepiej jest odganiać metodą opracowaną przez szwajcarskich specjalistów … pieczonymi plackami z ziemniaków rösti. To dawny, ludowy posiłek z kantonu Berno, a dzisiaj – narodowa potrawa Szwajcarów. Celowo piszemy o „placach z ziemniaków”, bo rösti nie są zwykłymi plackami ziemniaczanymi. Pieczemy je na całej wielkości średniej patelni na której smażymy gruby placek: przypieczony, o rozkosznie złotym wierzchu i kremowym, delikatnym środku.
Dawniej w wiejskich, górskich szwajcarskich domostwach ziemniaki ugotowane dnia poprzedniego, ścierano na grubej tarce, doprawiano jedynie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowane smażyło się na maśle lub gęsim smalcu, a w zależności od regionu Szwajcarii na ich wierzch dodawało jajko sadzone, speck, starty ser lub krążki cebuli. Przygotowaliśmy dla Was wersję placków z twistem, wzbogaconą o grecki ser halloumi i polską zimową sałatkę z jarmużu. Gotowi?
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
50 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2 lub 4

Składniki

RÖSTI
ziemniaki (najlepiej mączyste)500 g
biała cebula1 sztuka
ser halloumi2/3 kostki
mąka2 łyżki
świeżo mielony pieprz i sól do smaku
oliwa do smażenia4 łyżki
masło do smażenie2 łyżki
SAŁATKA
jarmuż3 – 4 duże gałązki
średniej wielkości marchewka1 sztuka
jabłko1 sztuka
szalotka/czerwona cebula1-2 sztuki/½ sztuki
musztarda Dijon2 łyżeczki
polski miód1 łyżka
sok z cytrynykilka kropel
olej rzepakowy1/3 szklanki
świeżo mielony pieprz i sól do smaku

Do podania

jaja Kotlina Natury2 lub 4 sztuki
masło1 łyżka
śmietana 18%3 łyżki
olej rzepakowy1/3 szklanki
suszona ostra papryka gochugaru (lub płatki chilli)1 łyżka
chilli pieprz cayenne1 łyżka

Przygotowanie

KROK 1.

Zaczynamy od przygotowania dodatków

W małym rondelku rozgrzewamy 1/3 szklanki oleju z 2 rodzajami ostrej papryki. Podgrzewamy na średnim ogniu, do wrzenia. Po minucie ściągamy z ognia i odstawiamy tak powstały olej chilli do naciągnięcia na ok. 1 godzinę.

KROK 2.

Liście jarmużu dzielimy na kawałki wielkości kęsa, oddzielając je od łykowatego nerwu. Blanszujemy we wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wodzie przez ok. 1 minutę i przekładamy do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Marchewkę obieramy, dzielimy w poprzek na 3 części, a następnie na mandolinie lub ostrym nożem kroimy w cienkie, podłużne plastry, które kolejno ułożone równo na sobie, kroimy w tzw. zapałkę. Trzymamy w miseczce z zimną wodą, aby nabrały chrupkości. Szalotkę siekamy w drobną kosteczkę, a jabłko w grubą. Tak przygotowane warzywa zalewamy klasycznym vinegretem, który przygotowujemy następująco: musztardę, sok z cytryny i miód mieszamy dokładnie trzepaczką, a następnie cienkim strumieniem wtłaczamy olej, cały czas mieszając, na koniec doprawiając pieprzem, solą i ewentualnie sokiem z cytryny do smaku.

KROK 3.

Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Odciskamy na sitku z nadmiaru wody, następnie wyrabiamy ze startym serem halloumi, mąką, solą i pieprzem na jednolitą masę. Na rozgrzaną oliwę z masłem nakładamy całą masę ziemniaczaną, wyrównując powierzchnię. Smażymy na wolnym ogniu, aby placek się zrumienił, ale też doszedł w środku. Po ok. 8 minutach przekręcamy placek na drugą stronę. W tym celu przykrywamy patelnię dużym talerzem i przekręcamy do góry nogami. Na patelnię dodajemy pozostałą oliwę z masłem i zsuwamy z talerza usmażony z jednej strony placek. Po ok. 5 minutach powtarzamy operację z przerzucaniem rösti na drugą stronę, aby mieć pewność, że w środku nie będzie surowy.

KROK 4.

Pod koniec smażenia na drugiej patelni smażymy na maśle jajka sadzone, doprawiając je szczyptą soli.

KROK 5.

Gotowy placek podajemy z jajkami sadzonymi, śmietaną 18%, olejem chilli i zimową sałatką.