kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Ajo Blanco – białe gazpacho

Ajo blanco to biała wersja gazpacho, eleganckiego chłodnika posypanego migdałami, zagęszczonego chlebem i podawanego z odrobiną octu sherry. Ta pochodząca z Hiszpanii zupa idealnie sprawdzi się w letnie upały jako alternatywa dla naszego polskiego chłodnika. Macie ochotę ją spróbować?
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
2 godziny 10 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
3
Ajo Blanco podane z jajem

Składniki

Jajo Kotliny Natury 3 szt.
Blanszowane migdały1 szklanka
Zimna woda3 szklanki
Czosnek1-2 ząbki
Chleb na zakwasie bez skórki, pokrojony w kostkę 225g
sól
Ocet sherry1 łyżka
Oliwa2 łyżki

Do podania

Liście świeżej mięty
Prażone migdały
Oliwa z oliwek

Przygotowanie

KROK 1.

Z pomocą blendera zmiksuj migdały z wodą i czosnkiem do uzyskania mlecznej konsystencji. Zbierz masę ze ścianek naczynia i zblenduj drugi raz. Dodaj chleb i zmiksuj go z płynem na gładką masę. Dopraw solą, wymieszaj z octem i oliwą z oliwek.

KROK 2.

Przełóż zupę do zamkniętego pojemnika i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. W lodówce przetrzymuj ją do 2 dni.

KROK 3.

Podawaj z przekrojonym na pół jajem 6 minut, liśćmi mięty i prażonymi migdałami, skropiony oliwą.