kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Ravioli z płynnym żółtkiem

Ravioli con uovo jest znacznie większe niż tradycyjne ravioli, ponieważ w swoim wnętrzu mieści nie tylko farsz ricotty, ale także całe żółtko kurzego jaja. Przygotowanie dania jest pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu dla znakomitego efektu końcowego. Każdy miłośnik kuchni włoskiej (oraz jaj!) powinien zmierzyć się z tym rarytasem.

Składniki

CIASTO MAKARONOWE
włoska mąka "00"150 g
żółtka z jaj Kotlina Natury7 sztuk (120 – 130 g)
oliwa extra virgin1 łyżeczka
FARSZ
jaja Kotlina Natury5 sztuk
ziemniaki o żółtym miąższu3-4 sztuki
ser ricotta250 g
parmezan60 g
żółtko1 sztuka
natka pietruszki1/2 pęczka (15 g)
gałka muszkatołowa
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
gruboziarnista sól do pieczenia ziemniaków

Do podania

masło150 g
szałwiakilka gałązek
parmezan50 g

Przygotowanie

KROK 1.

Ciasto

Na 3 godziny przed zagnieść ciasto makaronowe. Mąkę, oliwę oraz połowę masy żółtek zarobić w misce do uzyskania konsystencji kruszonki, dodać większość pozostałych żółtek, a gdy ciasto zacznie się ze sobą lepić, przełożyć na deskę i wyrabiać.

KROK 2.

W razie konieczności podlać pozostałymi żółtkami, do uzyskania elastycznej, ale zwartej konsystencji. Ciasto ma być dużo twardsze, niż to przygotowywane na polskie pierogi. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej, aby odpoczęło.

KROK 3.

Ziemniaki

W międzyczasie, na blaszce pokrytej warstwą soli, w 200 ° C przez 50-70 minut piec ziemniaki.

KROK 4.

Ziemniaki lekko ostudzić, obrać ze skórek i przepuścić przez praskę. Zimne połączyć z ricottą, żółtkiem, drobno posiekaną natką pietruszki, startym parmezanem i doprawić do smaku solą oraz gałką muszkatołową.

KROK 5.

Ciasto wałkować, a jeśli będzie się kruszyło na brzegach – spryskać odrobinę wodą. Na każde ravioli potrzebny jest 1 kwadrat o boku dłuższym o 4 cm od średnicy obręczy, którą wykrawa się okrągły kształt oraz 1 większy płat ciasta do przykrycia. Wyciąć 10 kwadratów, trzymać pod wilgotną ściereczką, aby nie obsychały.

KROK 6.

Ravioli

Odcisnąć na dolnym płacie ciasta zarys obręczy, której później nada okrągły kształt ravioli. Nałożyć na środek porcję farszu, zrobić dołek i włożyć do niego ostrożnie żółtko, aby się nie rozpłynęło. Przykryć drugim płatem i docisnąć bardzo szczelnie ze wszystkich stron. Wyciąć okrągłą obręczą, nadając ładny kształt.

KROK 7.

Na patelni roztopić masło, dorzucić listki szałwii. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, na średnim ogniu, aż masło nabierze złocistego koloru i orzechowo – szałwiowego aromatu.

KROK 8.

Do wrzącej osolonej wody włożyć ravioli. Na średnim ogniu gotować 4 minuty. Wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz, polać szałwiowym masłem i posypać świeżo tartym parmezanem.