Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Placki z marchwi z cytrynowym jogurtem
25 minut
3 osoby
Składniki
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj roztrzepane jajka, startą grubo marchew, kolendrę i mąkę z ciecierzycy (masa płynna); dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej 2 łyżki oleju na dużej patelni, najlepiej żeliwnej, na średnim ogniu. Wylej część masy na patelnię, tak by uzyskać placek o grubości 1,5 cm. Smaż, obracając patelnię od czasu do czasu, aby uzyskać równomierne zarumienienie, aż naleśniki będą złotobrązowe, około 3 minuty na stronę. Przełóż na papierowe ręczniki, aby odsączyć z tłuszczu. Usmaż kolejne dwa placki, dodając więcej oleju na patelnię w razie potrzeby.
W międzyczasie dopraw jogurt solą i pieprzem. Wymieszaj zieleninę- rukolę, koper, kolendrę, z sokiem z cytryny i pozostałą 1 łyżką oliwy; dopraw solą i pieprzem.
Placki marchewkowe podawaj z sałatą i jogurtem, doprawione solą i większą ilością pieprzu.