kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Placki z marchwi z cytrynowym jogurtem

Jeśli znudziły się wam placki ziemniaczane ze śmietaną, sprawdźcie ten przepis. Placki z marchewki to zdecydowanie nasz letni faworyt! Powodów jest wiele, są łatwe, szybki w przygotowaniu i smakują dobrze również na zimno, czyli idealnie wpisują się w letni klimat. Wystarczy, że wybierzecie się na małe zakupy do okolicznego warzywniaka lub na targ po marchewkę, jaja, jogurt, kolendrę, koperek, cytrynę i na przykład rukolę. Placki będą ekstra, obiecujmy, ale przeczytajcie, jak je zrobić.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
25 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
3 osoby
Placki z marchewki z cytrynowym jogurtem i rukolą, koperkiem, kolendrą.

Składniki

Marchew, średnia8 sztuk
Jaja Kotliny Natury4 sztuki
Kolendra1 pęczek
Mąka z ciecierzycy35 gram
Oliwa z oliwek4 łyżki
Jogurt naturalny180 gram
Mieszanka sałat: rukola, roszponka, rukiew wodna1 filiżanka
Koperek1 pęczek
Sok z cytryny1 łyżka
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

KROK 1.

W dużej misce wymieszaj roztrzepane jajka, startą grubo marchew, kolendrę i mąkę z ciecierzycy (masa płynna); dopraw solą i pieprzem.

KROK 2.

Rozgrzej 2 łyżki oleju na dużej patelni, najlepiej żeliwnej, na średnim ogniu. Wylej część masy na patelnię, tak by uzyskać placek o grubości 1,5 cm. Smaż, obracając patelnię od czasu do czasu, aby uzyskać równomierne zarumienienie, aż naleśniki będą złotobrązowe, około 3 minuty na stronę. Przełóż na papierowe ręczniki, aby odsączyć z tłuszczu. Usmaż kolejne dwa placki, dodając więcej oleju na patelnię w razie potrzeby.

KROK 3.

W międzyczasie dopraw jogurt solą i pieprzem. Wymieszaj zieleninę- rukolę, koper, kolendrę, z sokiem z cytryny i pozostałą 1 łyżką oliwy; dopraw solą i pieprzem.

KROK 4.

Placki marchewkowe podawaj z sałatą i jogurtem, doprawione solą i większą ilością pieprzu.