Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Bardzo zielony udon z jajem
25 minut
4 osoby

Składniki
Do podania
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania chrupiącej posypki. Obierz i pokrój czosnek, szalotki oraz chili (bez pestek) w plasterki. Wszystko umieść w małym rondelku i zalej olejem roślinnym, tak aby składniki były całkowicie zanurzone. Postaw rondel na średnio-wysokim ogniu i smaż przez około 5–7 minut, aż składniki staną się brązowe i chrupiące. Wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do miski. Dopraw cukrem, a następnie odstaw (olej przechowaj w lodówce – przyda się np. do smażenia).
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj jaja w temperaturze pokojowej i gotuj przez 6 minut. Następnie opłucz je pod zimną wodą, obierz i odstaw.
W międzyczasie zacznij przygotowywać zielony sos. Obierz czosnek i oddziel liście jarmużu od łodyg. Liście jarmużu, szpinak, czosnek i kolendrę wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 3 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż zblanszowaną zieleninę na sitko i opłucz zimną wodą, aż ostygnie na tyle, by wycisnąć z niej nadmiar wody. Następnie zblenduj ją razem z pozostałymi składnikami sosu. Sos ma być gładki i płynny, jeśli nie ma właściwej konsystencji, dolewaj do niego stopniowo wodę, a następnie przelej do dużej miski.
Wrzuć makaron udon do wrzącej wody i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron przełóż do miski z sosem i dokładnie wymieszaj.
Rozdziel makaron oraz sos pomiędzy cztery miski. Posyp chrupiącą cebulką, czosnkiem oraz chili i udekoruj połówkami ugotowanych jaj.