kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Bardzo zielony udon z jajem

Jeśli szukasz dania, które zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem, ten przepis jest dla Ciebie! Zielony kolor sosu nie tylko cieszy oko, ale jest pełen witamin i składników odżywczych, które dodadzą Ci energii na cały dzień. Połączenie jarmużu, kolendry i szpinaku oraz aromatycznych przypraw i pożywnych jaj tworzy idealną kompozycję dla miłośników zdrowej kuchni. To szybkie i łatwe w przygotowaniu danie jest gotowe w zaledwie 25 minut, dzięki czemu sprawdzi się nawet w najbardziej zabiegane dni. Delikatny makaron udon, otulony kremowym, zielonym sosem i chrupiącymi dodatkami, to uczta dla zmysłów. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak pyszna może być witaminowo-proteinowa bomba!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
25 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Makaron udon w warzywnym zielonym sosie z jajem gotowanym sześć minut oraz chrupiącym czosnkiem z chili.

Składniki

Chrupiący dodatek:
Czosnek8 ząbków
Czerwone chili2 sztuki
Szalotka3 sztuki
Cukier2 łyżeczki
Olej roślinny do smażenia
Zielony sos:
Jarmuż400 g
Baby szpinak200 g
Świeża kolendra1 garść
Czosnek4 ząbki
Jedwabiste tofu400 g
Tahini60 g
Sos sriracha60 g
Biała pasta miso60 g
Sos sojowy50 ml

Do podania

Jaja Kotliny Natury4 jaja
Makaron udon800 g

Przygotowanie

KROK 1.

Zacznij od przygotowania chrupiącej posypki. Obierz i pokrój czosnek, szalotki oraz chili (bez pestek) w plasterki. Wszystko umieść w małym rondelku i zalej olejem roślinnym, tak aby składniki były całkowicie zanurzone. Postaw rondel na średnio-wysokim ogniu i smaż przez około 5–7 minut, aż składniki staną się brązowe i chrupiące. Wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do miski. Dopraw cukrem, a następnie odstaw (olej przechowaj w lodówce – przyda się np. do smażenia).

KROK 2.

W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj jaja w temperaturze pokojowej i gotuj przez 6 minut. Następnie opłucz je pod zimną wodą, obierz i odstaw.

KROK 3.

W międzyczasie zacznij przygotowywać zielony sos. Obierz czosnek i oddziel liście jarmużu od łodyg. Liście jarmużu, szpinak, czosnek i kolendrę wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 3 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż zblanszowaną zieleninę na sitko i opłucz zimną wodą, aż ostygnie na tyle, by wycisnąć z niej nadmiar wody. Następnie zblenduj ją razem z pozostałymi składnikami sosu. Sos ma być gładki i płynny, jeśli nie ma właściwej konsystencji, dolewaj do niego stopniowo wodę, a następnie przelej do dużej miski.

KROK 4.

Wrzuć makaron udon do wrzącej wody i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron przełóż do miski z sosem i dokładnie wymieszaj.

KROK 5.

Rozdziel makaron oraz sos pomiędzy cztery miski. Posyp chrupiącą cebulką, czosnkiem oraz chili i udekoruj połówkami ugotowanych jaj.