kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Pieczone ziemniaki Gribiche

Naszym świątecznym prezentem dla Was jest przepis na pieczone ziemniaki Gribiche, które idealnie wpasują się w świąteczne menu. Nie będziemy Was przekonywać, że połączenie jaja i ziemniaka to idealny duet… Sprawdźcie to sami!
ikonaILOŚĆ PORCJI
4

Składniki

małe ziemniaki500 g
oliwa z oliwek2 łyżki
sól szczypta
świeżo zmielony pieprz
starty twardy ser jak parmigiano reggiano1 szklanka
NA DRESSING GRIBICHE
małe posiekane ogórki konserwowe6 sztuk
oliwa1/3 szklanki
ocet z białego wina2 łyżki
odsączone posiekane kapary1 łyżka
musztarda pełnoziarnista1 łyżka
sólszczypta
świeżo zmielony pieprz
jaja Kotliny Natury ugotowane na twardo2 sztuki
posiekane zioła (np. estragon i pietruszka)2 łyżki

Przygotowanie

KROK 1.

Dressing

W małej misce wymieszaj korniszony, oliwę, ocet, kapary i musztardę, przy pomocy trzepaczki tak by uzyskać emulsje. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jaja wraz z ziołami do sosu i delikatnie wymieszaj. Odstaw na bok.

KROK 2.

Ziemniaki

Rozgrzej piekarnik do temperatury 220  stopni. Umyte ziemniaki rozłóż na blaszce, jeśli są zbyt duże przekrój je na pół. Polej olejem i wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Piecz, od czasu do czasu mieszając, przez 20–25 minut, aż będą miękkie i zyskają złoty kolor. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i posyp połową sera. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz, aż ser się rozpuści, około 1 minuty. Wyjmij z piekarnika, przełóż do miski i przemieszaj, by ser równomiernego pokrył ziemniaki.

Przełóż ziemniaki na półmisek, posyp pozostałym serem. Polej wcześniej przygotowanym dressingiem.