kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Domowa neapolitańska pizza

Jeśli szukacie pretendenta do miana najlepszej wegetariańskiej pizzy to nasza pizza z jajkiem, pecorino i szczypiorkiem zdecydowanie powinna otrzymać ten tytuł. To jeden z najsmaczniejszych przepisów jakie znajdziecie na domową neapolitańską pizzę. Możecie przyrządzić ją razem z przyjaciółmi, albo dziećmi. Czeka Was przy tym pełno zabawy!
Nasza pizza to tzw. bianca gdzie zamiast sosu pomidorowego polewamy ją oliwą i posypujemy dużą ilością sera. Kluczem tego przepisu, poza świeżym jajem, jest ser Pecorino Romano – jego smak naprawdę wpływa na finalny efekt. Warto również skorzystać z klasycznej włoskiej mąki do pizzy typu 00. Sprawi ona, że upieczone ciasto będzie gładkie.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
120 minut + 10 minut pieczenie
ikonaILOŚĆ PORCJI
1 pizza, 8 kawałków

Składniki

CIASTO DO PIZZY
mąka typ 00 500 g
suche drożdże instant/świeże drożdże8 g/10 g
sól1 łyżeczka
woda1,25 szklanki
oliwałyżka
NA WIERZCH
cebule dymki4 sztuki
mozarella¾ kuli
starty ser Pecorino Romano½ szklanki
jaja Kotliny Natury2 sztuki
oliwa
sól gruboziarnista

Przygotowanie

KROK 1.

Przygotuj ciasto na pizzę

Wymieszaj w misce mąkę, sól i suche drożdże. Dodaj wodę, oliwę i mieszaj, aż powstanie gładka, zbita masa. Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i zagniataj, popychając je podstawą dłoni, by ponownie uformować kulkę. Ugniataj przez ok. 8 minut, aż ciasto stanie się miękkie, gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt lepkie, podczas wyrabiania dodaj niewielką ilość mąki. Jeśli używasz miksera, nałóż nakładkę hak do ciasta i uruchom mikser stojący na średnio-niskiej prędkości, a następnie pozwól mu ugniatać przez 8 minut. Po zakończeniu wyrabiania, podziel ciasto na 3 równe części. W posypanych mąką dłoniach uformuj każdą część w kulę. Każdą z nich umieść na powierzchni posypanej mąką i polej odrobiną oliwy. Przykryj wszystkie kule wilgotnym ręcznikiem i pozwól im urosnąć, aż podwoją swój rozmiar, przez około 45 minut do 1 godziny.

Ciasto można wykorzystać od razu, ale warto przełożyć je do zamkniętych, odpowiednio dużych pojemników, by ciasto mogło rosnąć przez 2-3 dni.

KROK 2.

Teraz pora na rozciąganie ciasta. Połóż je na posypanej mąką powierzchni i delikatnie rozciągaj palcami od środka kuli, dodając mąkę jeśli jest zbyt lepkie. Gdy będziesz mieć około 20 cm koło, złap je dłonie i delikatnie obracaj przy pomocy kostek obu rąk. Rozciągnij ciasto do okręgu o średnicy około 30 cm. Odłóż na bok i pozwól mu odpocząć przez kilka minut.

KROK 3.

Nagrzej piekarnik do temperatury 260 stopni.

KROK 4.

Jeśli używasz ciasta po schłodzeniu: w dniu przyrządzania wyjmij ciasto z pojemnika, połóż je na lekko posypanej mąką powierzchni, przykryj mokrym ręcznikiem i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową przed rozciąganiem, przez 30 do 45 minut.

KROK 5.

Przygotuj dodatki

Pokrój szczypiorek na długie wstążki. Na małej patelni rozgrzej pół łyżki oliwy, dodaj pokrojoną w pióra cebulę i smaż, mieszając, przez 1 minutę, aż będzie lekko miękka. Posmaruj ciasto oliwą i posyp solą. Następnie połóż poszarpany ser mozzarella i starte pecorino. Na wierzch nałóż usmażoną cebulę. Następnie ostrożnie rozbij dwa jajka na wierzchu i posyp odrobiną soli i szczypiorem. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika z pomocą dużej drewnianej łopatki do pizzy lub drewnianej deski. Piecz, aż białko się zetnie, a żółtko będzie nadal rzadkie, około 7 minut.