Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Burgery tajskie z omletami
40-50 minut
4
Składniki
Do podania
Przygotowanie
BURGERY
Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie plasterki.
Dodać do niej oliwę z oliwek, starty imbir, sok z limonki, miód, chili, kolendrę i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 20 minut.
W tym czasie przygotować sos oraz 4 omlety.
SOS
Wszystkie składniki zblendować ze sobą i przyprawić wedle uznania.
OMLETY
Do miski wbić jaja, wlać mleko (lub wodę), dodać sól i pieprz do smaku oraz 2 łyżki oleju kokosowego. Wszystko razem energicznie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej, napowietrzonej masy.
Na patelni rozgrzać trochę oleju koksowego (uwaga – olej kokosowy szybko się nagrzewa i łatwo się pali) i po kolei smażyć osobno 4 omlety, tak aby każdy był wielkości patelni. Usmażone omlety złożyć na 4 razy i odłożyć na bok.
Gdy omlety będą gotowe, bułki przekroić na pół i podpiec w piekarniku do zarumienienia.
W międzyczasie rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju kokosowego i przełożyć na patelnię całą wołowinę. Smażyć krótko i intensywnie do ścięcia mięsa – tak by nadal było miękkie. Po usmażeniu mięsa odstawić je z ognia.
Wyciągnąć zarumienione bułki z piekarnika, na dolną część nałożyć jogurt grecki, mięso, kiełki buraka i trochę sosu. Na to położyć omlet, kiełki ze słonecznika i kolendrę. Całość skropić sokiem z limonki, dodać sól i pieprz, pokrojoną papryczkę chili, a wszystko przykryć górną częścią bułki posmarowaną sosem.