kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Burgery tajskie z omletami

Burgery tajskie z omletem to potrawa, która łączy w sobie wiele kultur i tradycji kulinarnych i z całą pewnością wyciąga z nich wszystkich to, co najlepsze. Dzięki bogactwu i różnorodności składników jest świetną i bardzo sycącą propozycją obiadową
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
40-50 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4

Składniki

OMLET
jaja Kotlina Natury4 sztuki
mleko (można zastąpić wodą)100 ml
olej kokosowy do smażenia
BURGERY
wołowina ligawa600 g
oliwa z oliwek3 łyżki
miód2 łyżki
starty świeży imbir3 łyżki
sok z 1 limonki
papryczka chili pokrojona w plasterki1 sztuka
świeża kolendra
bułki do burgerów4 sztuki
SOS
świeża kolendrapęczek
majonez3 łyżki
jogurt grecki3 łyżki
sok z limonki
sól, pieprz i miód do smaku

Do podania

oliwa z oliwek
papryczka chili
świeża kolendrapęczek
sól i pieprz
miód
sok z limonki
kiełki słonecznika i kiełki buraka
jogurt grecki4 łyżki

Przygotowanie

KROK 1.

BURGERY

Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie plasterki.

Dodać do niej oliwę z oliwek, starty imbir, sok z limonki, miód, chili, kolendrę i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 20 minut.

W tym czasie przygotować sos oraz 4 omlety.

KROK 2.

SOS

Wszystkie składniki zblendować ze sobą i przyprawić wedle uznania.

KROK 3.

OMLETY

Do miski wbić jaja, wlać mleko (lub wodę), dodać sól i pieprz do smaku oraz 2 łyżki oleju kokosowego. Wszystko razem energicznie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej, napowietrzonej masy.

Na patelni rozgrzać trochę oleju koksowego (uwaga – olej kokosowy szybko się nagrzewa i łatwo się pali) i po kolei smażyć osobno 4 omlety, tak aby każdy był wielkości patelni. Usmażone omlety złożyć na 4 razy i odłożyć na bok.

Gdy omlety będą gotowe, bułki przekroić na pół i podpiec w piekarniku do zarumienienia.

W międzyczasie rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju kokosowego i przełożyć na patelnię całą wołowinę. Smażyć krótko i intensywnie do ścięcia mięsa – tak by nadal było miękkie. Po usmażeniu mięsa odstawić je z ognia.

Wyciągnąć zarumienione bułki z piekarnika, na dolną część nałożyć jogurt grecki, mięso, kiełki buraka i trochę sosu. Na to położyć omlet, kiełki ze słonecznika i kolendrę. Całość skropić sokiem z limonki, dodać sól i pieprz, pokrojoną papryczkę chili, a wszystko przykryć górną częścią bułki posmarowaną sosem.