Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Pasta jajeczna ze szparagami i sosem holenderskim Davida Gaboriaud
30 minut
4
Składniki
Przygotowanie
Przygotuj domowy majonez.
Delikatnie wymieszaj 1 żółtko, łyżeczkę musztardy oraz łyżkę oleju. Następnie wlewaj pozostałą część oleju cienkim strumieniem, cały czas mieszając trzepaczką, aż uzyskasz właściwą konsystencje majonezu. Dopraw solą i sokiem z cytryny do smaku. Możesz sobie pomóc, używając wysokiego – wąskiego naczynia i blendera.
Przygotuj sos holenderski.
Rozpuść w rondelku 50 g masła. W osobnej misce ubij dwa żółtka z dwoma łyżkami wody. Przełóż ją nad garnek z wolno gotującą się wodą. Mieszaj cały czas przez 2-3 minuty, aż masa jajeczna zrobi się puszysta. Uważaj, aby nie ściąć żółtka – miska nie powinna dotykać wody. Następnie zdejmij miskę z garnka i cienkim strumieniem wlej rozpuszczone masło do miski z żółtkami, cały czas mieszając. Na koniec dopraw do smaku solą i wymieszaj z łyżką soku z cytryny.
A teraz przygotuj szparagi! Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, obierz końce i pokój je w cienkie plasterki. Główki pokrój wzdłuż na pół.
Ugotowane na twardo jaja pokrój w kosteczkę. Podziel je na dwie miski. Następnie w jednej wymieszaj posiekane jajka z dwoma łyżkami majonezu i białymi szparagami. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj więcej majonezu. Udekoruj główkami białych szparagów oraz świeżymi ziołami.
W drugiej misce wymieszaj posiekane jajka z dwoma łyżkami sosu holenderskiego. Jeśli masa będzie za gęsta dodaj więcej sosu. Udekoruj główkami zielonych szparagów i świeżymi ziołami. Serwuj od razu z ciepłymi grzankami.