kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Jaja na twardo z dressingiem kaparowym

Ugotowane jaja na twardo to potrawa z ogromną tradycją. Zazwyczaj podajemy je na Wielkanoc z majonezem, ale jajo na twardo może zyskać nieco bardziej szlachetne oblicze, a to za sprawą prostego dressingu z kaparami. Pycha!

Składniki

jaja Kotlina Natury5 sztuk
musztarda dijon1 łyżeczka
ocet jabłkowy¼ szklanki
dobra oliwa z oliwek⅓ szklanki
sólszczypta
kapary1 łyżeczka
ulubione kiełki lub zioła do ozdoby

Przygotowanie

KROK 1.

W garnku ugotować jaja na twardo (w zależności od wielkości jaj należy gotować je od 5-8 minut).

KROK 2.

Ugotowane jaja ostudzić, obrać skorupki i przekroić na pół.

KROK 3.

Połówki jaj ułożyć na talerzu i odstawić na bok.

KROK 4.

W małym słoiku połączyć ze sobą oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, musztardę dijon, kapary oraz szczyptę soli. Słoik zakręcić, a następnie wstrząsnąć nim, aby dressing dokładnie się wymieszał.

KROK 5.

Skropić jaja dressingiem, a całość posypać kiełkami lub ziołami.